Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prímerie dlho nevydržalo, militanti vypálili na Izrael tri delostrelecké míny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GAZA - Palestínski militanti z pásma Gazy odpálili dnes dopoludnia na južný Izrael najmenej tri delostrelecké míny. K útoku došlo počas päťhodinového humanitárneho prímeria, ktoré začalo platiť dnes o 09.00 h SELČ.

Tri strely dopadli na otvorené priestranstvá v juhoizraelskej oblasti Eškol pri hraniciach s pásmom Gazy, uviedla hovorkyňa izraelskej armády, ktorú citovala agentúra DPA. Podľa polície nedošlo k žiadnym zraneniam ani materiálnym škodám. Útok zaznamenali okolo 12.00 h miestneho času (11.00 h SELČ), teda zhruba dve hodiny po začiatku prímeria. 

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil, ani neboli hlásené správy o prípadnej izraelskej odvete. Hlavné palestínske ozbrojené frakcie v Gaze Hamas a Islamský džihád prisľúbili, že budú dočasné prímerie rešpektovať.

Izrael vopred varoval, že bude opätovať akékoľvek porušenie prímeria. "Ak Hamas zneužije humanitárne okno na útoky voči Izraelu, budeme reagovať ... Ak bude potrebné zaútočiť, budeme konať bez zaváhania," vyhlásil hlavný hovorca izraelskej armády, brigádny generál Motti Almoz. 

Izraelská armáda sa po konzultácii s činiteľmi OSN rozhodla z humanitárnych dôvodov prerušiť vojenské operácie zamerané na pásmo Gazy dnes medzi 09.00-14.00 h SELČ. V stanovenom rannom termíne obe bojujúce strany skutočne pozastavili všetky bojové operácie.

Pokoj zbraní má umožniť Palestínčanom zásobiť sa potravinami, vodou a ďalšími základnými potrebami. Po začiatku prímeria sa začali tvoriť rady pred bankami v meste Gaza, do ktorých si prišli stovky ľudí vybrať peniaze.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu