Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Izrael súhlasil s návrhom na uzavretie komplexného prímeria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelskí vyjednávači údajne odsúhlasili návrh egyptských vyjednávačov na uzavretie komplexného prímeria v bojoch s palestínskymi militantmi, ktoré by malo začať platiť od piatku rána.

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa. Citovaný zdroj však zdôraznil, že najvyšší činitelia židovského štátu návrh ešte skúmajú a zatiaľ ho neschválili.

Oficiálne izraelské miesta bezprostredne odmietli potvrdiť alebo vyvrátiť, že by existovala dohoda o komplexnom prímerí. Hamas a Islamský džihád pripustili to, že v rokovaniach došlo k určitému pokroku ale nie k uzavretiu dohody, uviedol denník Haarec. 

"Existuje dohoda o prímerí, ktoré sa má začať zajtra," povedal pre Reuters nemenovaný izraelský predstaviteľ. Bojové operácie by podľa jeho slov mali byť zastavené v piatok ráno o 05.00 h SELČ. Izrael podľa neho pristúpil na návrh egyptských vyjednávačov po tom, ako delegácia jeho vysokopostavených činiteľov absolvovala rokovania v Káhire.

Navrhované prímerie by malo ukončiť už desať dní trvajúce izraelské letecké údery v Gaze aj intenzívnu palestínsku raketovú paľbu na územie židovského štátu. Dnes od 09.00-14.00 h SELČ platilo dočasné humanitárne prímerie, ktoré malo umožniť Palestínčanom zásobiť sa potravinami, vodou a ďalšími základnými potrebami.

Podľa palestínskych zdrojov si deväť dní trvajúce izraelské útoky v Gaze vyžiadali už najmenej 230 životov, prevažne z radov civilistov.

Palestínski radikáli od začiatku izraelskej ofenzívy celkovo odpálili na židovský štát vyše 1300 rakiet, kvôli ktorým sa museli opakovane uchýliť do krytov státisíce ľudí. Veľká väčšina z rakiet dopadla do neobývaných oblastí alebo ich zneškodnila izraelská protiraketová obrana. 

Šrapnel z rakety odpálenej z pásma Gazy zabil v utorok prvého izraelského civilistu; za útok na hraničnom priechode Erez prevzal zodpovednosť Hamas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu