Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliaci prestávajú veriť v Boha: Takto klesá počet katolíkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľská katolícka cirkev potvrdila, že počet Poliakov chodiacich na nedeľňajšie omše po prvý raz za takmer 35 rokov klesol pod 40 percent. Zo zverejnených výsledkov vlastného prieskumu cirkvi v jednej z najväčších európskych krajín vyplynulo, že za uplynulých desať rokov klesol počet aktívnych katolíkov o dva milióny.

V priemere chodí v nedeľu do kostola 39 percent poľskej populácie. Dôkazom svetskejšieho Poľska sú však aj snahy odstrániť kríže z verejných budov a spory vyvoláva aj financovanie cirkvi štátom. Ako podotýka portál britského denníka Daily Telegraph, opačný trend po minuloročnom nástupe pápeža Františka do čela katolíckej cirkvi zaznamenali v Španielsku a Taliansku, kde sa podľa prieskumov ľudia do kostolov vracajú.

Až 90 percent z 38-miliónovej populácie Poľska sa hlási ku katolíckej viere. V rámci Európy tak ide o jednu z najnábožnejších krajín. Zmeny v poľskej spoločnosti však naznačili parlamentné voľby v roku 2011.

Poslancami sa totiž stal aj transsexuál a homosexuál kandidujúci za krajne liberálne Palikotovo hnutie. Jeho predstavitelia už krátko po voľbách navrhli, aby z rokovacej sály dolnej komory zákonodarného zboru zvesili kríž argumentujúc, že nie je oficiálnym štátnym symbolom. Koncom minulého roka súd ich sťažnosť odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu