Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katolíci oslávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolícka cirkev oslávi významný mariánsky sviatok - Sedembolestnej Panny Márie, ktorý pripadá na 15. septembra.

Tento sviatok má pre veriacich katolíkov na Slovensku osobitný význam v súvislosti s tým, že pápež Pius XI. v roku 1927 dekrétom vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za patrónku Slovenska, ale aj patrónku všetkých Slovákov na svete. Na sviatok Sedembolestnej - 15. septembra - je v súčasnosti v SR deň pracovného pokoja.

Tento rok je uvedený sviatok umocnený aj skutočnosťou, že Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vyhlásila rok 2014 za Rok Sedembolestnej Panny Márie. Práve pred 450 rokmi (v roku 1564) dala Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Cobora, zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu a vďaku za vyslyšanie jej prosieb a záchranu manželstva. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá stojí dodnes pri súčasnom chráme v známom pútnickom mieste v Šaštíne.

Veriaci si 15. septembra pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna, útek Svätej rodiny do Egypta pred Herodesom, ktorý chcel malého Ježiša zabiť, stratenie 12-ročného Ježiša v jeruzalemskom chráme, stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie jej syna na kríži, prijatie mŕtveho Ježiša do náručia a jeho uloženie do hrobu.

Pri príležitosti tohto sviatku sa v dňoch 13. - 16. septembra 2014 uskutoční Národná púť do Šaštína, kde veriaci putovali k Sedembolestnej Panne Márii už po stáročia.

O dávnej a hlbokej úcte katolíkov na Slovensku k Panne Márii svedčí veľký počet kostolov a kaplniek, ktoré sú jej zasvätené. Okolo 1760 kostolov na Slovensku je zasvätených Panne Márii, z toho asi 330 práve Sedembolestnej.

Mnohé kostoly nesú názov Narodenia Panny Márie, Zvestovania Panne Márii, Nanebovzatia Panny Márie a pod.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu