Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena čakala pred domom v sanitke 90 minút: Na druhý deň zomrela na mozgovú mŕtvicu

(Zdroj: ČTK)

PRAHA - Pre človeka, ktorý krváca do mozgu, je každá minúta, ak nie sekunda, dôležitá. Nemenovaná žena z Prahy sa ale musela pozerať na to, ako jej matku s touto diagnózou síce naložili do sanitky za 10 minút, no potom ďalšiu viac ako hodinu stálu na mieste a čakali na povolenie, do ktorej nemocnice ju môžu odviesť. Žena na druhý deň zomrela.

Pani z Prahy sa teraz bije za spravodlivosť. „Vôbec som nechápala, ako môžu človeka v tak vážnom stave nechať čakať, keď ide o minúty. Nakoniec maminku odviezli do nemocnice na Karlovo námestie, kde mi po vyšetreniach povedali, že je vo veľmi vážnom stave, keďže masívne krváca v pravej hemisfére. To už mi bolo ale jasné po tak dlhom čakaní v sanitke. Druhý deň matka zomrela,“ opisuje pre novinky.cz nešťastná dcéra.

Možno najhoršie vyznieva reakcia záchranárov. Podľa nich sa v tomto prípade nedalo urobiť nič viac. „Transport pacientky z piateho poschodia vyžaduje určitý čas navyše, ale priebeh zásahu bol štandardný a pacientka bola odvezená do najbližšej vhodnej nemocnice. Rozrušeným príbuzným pacienta sa zdá každá minúta nekonečne dlhá, čo je pochopiteľné,“ povedala hovorkyňa pražských záchranárov Jiřina Ernestová.

Aj keď pani z Prahy nehľadá vinníka, rozhodne si myslí, že poskytnutie zdravotnej starostlivosti jej matke nebolo dostatočné. „Neviem, ako chce pán minister zdravotníctva túto situáciu riešiť, ale rečami to zrejme nepôjde,“ uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu