Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Plány českej vlády: Manželia si dôchodky rozdelia na polovicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Roky sa starajú o deti a domácnosť na úkor kariéry a partner ich pred dôchodkom opustí. A štát ich za to "potrestá" ešte raz - v podobe nižšieho dôchodku. To by sa v Českej republike malo zmeniť.

Podľa návrhov, ktoré zaznievajú na vládnej dôchodkovej komisii, by sa dôchodky manželov rozdelili na dva rovnaké diely. Zámer podporuje celá koalícia. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Vyrovnávalo by to postavenie žien, ktoré prijmú úlohu v domácnosti a starajú sa o deti, zatiaľ čo partner zarába a získava tak vyšší vymeriavací základ pre svoj dôchodok. Ak sa rozvedú, žena dnes skončí s výrazne nižším dôchodkom," vysvetľuje predseda poslaneckého klubu ČSSD a člen dôchodkovej komisie Roman Sklenák.

Po novom by sa poistné odvedené za obdobie manželstva obomi partnermi spočítalo a pre výpočet dôchodku vydelilo dvomi. Horšie zarábajúci partner by si polepšil, ten druhý naopak.

Diskutuje sa aj o možnosti, že delenie dôchodkov na polovicu by sa nevzťahovalo len na manželstvo. "Rodič, matka či otec, ktorý má na starosti výchovu detí a nemôže byť pracovne aktívny, za to nemôže byť v neskoršom veku trestaný len preto, že ho jeho zamestnaný partner opustil. Nech už ide o manželstvo, alebo o voľnejší vzťah," uviedol podpredseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu