Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vrak potopenej lode Costa Concordia zlikvidujú v janovskom prístave

Vyťahovanie vraku výletnej lode Costa Concordia
Vyťahovanie vraku výletnej lode Costa Concordia (Zdroj: SITA)

RÍM - Vrak stroskotanej výletnej lode Costa Concordia odvezú do prístavu v meste Janov, kde ho zlikvidujú. Zisk lukratívnej objednávky pre severotaliansky prístav v pondelok potvrdila vláda v Ríme. Reagovala tak na júnové rozhodnutie majiteľa luxusného plavidla, spoločnosti Costa Crociere, ktorá sa rozhodla poveriť likvidáciou lode janovské spoločnosti.

Stalo sa tak napriek veľkému počtu záujemcov spomedzi talianskych i zahraničných prístavov, medzi ktorými nechýbalo ani turecké konzorcium. Vrak by podľa medializovaných informácií mali odtiahnuť do polovice augusta, pričom bude záležať od počasia a situácie na mori. Plavba do Janova by mala trvať niekoľko dní.

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Francesco Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie.

Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton sa podarilo vztýčiť v septembri 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu