Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Drzosť kapitána Costa Concordie nepozná hraníc: Smrť 32 ľudí vraj spôsobila hlúpa chyba

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

GROSSETO - Kapitán Francesco Schettino, súdený za zabitie 32 ľudí počas havárie výletnej lode Costa Concordia pri pobreží Talianska v roku 2012, dnes na súde v meste Grosseto vypovedal, že nepokladal za potrebné nariadiť skorú evakuáciu plavidla. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Mnoho ľudí skočilo do mora z nakláňajúcej sa luxusnej lode po tom, ako počas plavby narazila na skaly pri ostrove Giglio a na hladinu bolo možné spustiť len niekoľko záchranných člnov. Ľudia, ktorí nešťastie prežili, na súde v toskánskom Grossete svedčili, že evakuácia bola oneskorená a chaotická.

Schettino dnes vypovedal, že ako kapitán - na palube lode "druhý po Bohu" - sa rozhodol nepodniknúť skorú evakuáciu, pretože chcel priviesť vážne poškodenú Concordiu bližšie k brehu.

Kapitán Schettino je obvinený aj z predčasného opustenia lode, keď sa na jej palube ešte nachádzalo mnoho pasažierov a členov posádky, a taktiež zo spôsobenia havárie.

Kapitán svedčil na súde už druhý deň. V utorok vypovedal, že Concordia stroskotala v dôsledku "hlúpej chyby".

Luxusná výletná loď Costa Concordia narazila na skaly a prevrátila sa na bok v nočných hodinách 13. januára 2012, keď sa odklonila od trasy a urobila približovací manéver pri ostrove Giglio. Na palube sa nachádzalo celkovo 4229 ľudí, z nich 32 pri nehode zahynulo.

"Na začiatku katastrofy bola hlúpa chyba," povedal 54-ročný Schettino na súde. Na mysli mal nedostatočnú komunikáciu medzi ním a zvyšnými členmi posádky tesne pred kolíziou.

Schettino na súde tiež povedal, že odklon od trasy a približovací manéver podnikli ako zaujímavosť pre verejnosť.

Na súdnom procese v stredotalianskom Grossete je kapitán jediným obžalovaným a hrozí mu 20 rokov väzenia. Verdikt možno očakávať už na budúci mesiac, ale celý právny prípad sa môže ťahať roky vďaka odvolaniam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu