Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výletná loď Costa Concordia sa vydá na svoju poslednú plavbu

Posledná plavba lode Costa Concordia Zobraziť galériu (7)
Posledná plavba lode Costa Concordia (Zdroj: SITA)

GIGLIO - Výletná loď Costa Concordia, ktorá pred viac ako dvoma a pol rokmi stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, sa dnes vydá na svoju poslednú cestu do prístavu v Janove, kde ju robotníci sešrotují.

Ak náročnú operáciu na poslednú chvíľu neprekazí nepriaznivé počasie, vyplávajú popoludní dva remorkéry s ťažko poškodeným plavidlom na trasu dlhú 350 kilometrov. 
 
 
Viac ako 300 metrov dlhý parník, ktorý sa v januári 2012 po náraze do útesu čiastočne potopil, technici postupne vyslobodzovali od septembra 2013. Najprv sa im podarilo vrak narovnať a pred týždňom začali s jeho vyzdvihovaním na hladinu. S pomocou prídavných nádrží na obvode lodi, do ktorých sa pumpuje vzduch, sa Costa Concordia odlepila od dna.
 
Posledná plavba lode Costa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
 
Aby bola schopná plavby, musel sa jej ponor z pôvodných 30 metrov znížiť na 17,5 metra. Vyslobodzovacia akcia doteraz stála asi 1,5 miliardy eur. Na voľné more sa môže loď vydať iba v prípade, že nebude fúkať príliš silný vietor a že vlny nebudú vyššie ako 2,6 metra. Cesta do Janova by mala trvať približne štyri dni. 
 
Costa Concordia havarovala v noci na 14. januára 2012. Plavidlo s viac ako 4200 ľuďmi na palube sa vtedy príliš priblížilo pevnine a po náraze na útes začalo naberať vodu. Pri nehode zomrelo 32 ľudí. Na súde sa za haváriu zodpovedá kapitán lode Francesco Schettino.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu