Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KĽDR chce za nepriateľské konanie súdiť dvoch zadržiavaných Američanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - V Severnej Kórei sa pripravuje proces s dvoma zadržiavanými americkými turistami, ktorí sa mali dopustiť "nepriateľského" konania voči tomuto komunistickému štátu. Oznámila to dnes severokórejská štátna agentúra KCNA.

"Dôkazy a ich svedectvá potvrdili podozrenia o ich nepriateľských činoch" uviedla KCNA s tým, že aj keď vyšetrovanie pokračuje, Američania budú súdení "na základe už potvrdených obvinení".

KCNA nekonkretizovala, čoho sa Američania dopustili, akým trestom by mohli čeliť ani kedy sa začne proces.

Jeffrey Edward Fowle (56) vstúpil na územie KĽDR 29. apríla. Severokórejské médiá v júni uviedli, že ho vyšetrujú za spáchanie činov, ktoré sú v rozpore s účelom turistickej návštevy. Agentúra AP s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísala, že Fowle sa dopustil priestupku tým, že nechal v hoteli Bibliu. Jeho rodia však tvrdí, že nebol na žiadnej misii.

Dvadsaťštyriročný Matthew Todd Miller pricestoval do KĽDR na turistické víza 10. apríla, ale KCNA 25. apríla informovala, že ich roztrhal ešte na letisku v Pchjongjangu a kričal, že chce požiadať o azyl. Miller bol do KĽDR v čase, keď veľký počet západných turistov prichádza do Pchjongjangu na tamojší maratón alebo sa chce zúčastniť na sprievodných akciách. Organizátori jeho zájazdu ale tvrdia, že nemal v úmysle zúčastniť sa maratónu.                 

Americká vláda v máji varovala svojich občanov pred cestami do KĽDR, pretože dokonca aj pri výletoch so sprievodcom hrozí riziko bezdôvodného zatknutia.

Spojené štáty nemajú diplomatické zastúpenie v Pchjongjangu, ich záujmy preto zastupuje švédske veľvyslanectvo.

V KĽDR zatkli v novembri 2012 amerického misionára kórejského pôvodu Kennetha Baea, ktorého vlani v apríli odsúdili na 15 rokov nútených prác na základe obvinení z pokusu o štátny prevrat. Bae je najdlhšie väzneným občanom USA v Severnej Kórei od konca kórejskej vojny (1950-53).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu