Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pätica mužov dostala od mesta New York slušné odškodné: 50 miliónov za krivé obvinenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americké mesto New York sa dohodlo na vyplatení odškodného vo výške 40 miliónov dolárov pre piatich mužov, ktorých omylom odsúdili za znásilnenie rekreačnej bežkyne v Central Parku v roku 1989.

Oznámila to vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na kanceláriu hlavného kontrolóra New Yorku.

Schválenie dohody o urovnaní signalizuje ukončenie dlhotrvajúceho občianskeho sporu piatich černošských a hispánskych mužov obvinených v prípade znásilnenia, ktorý bol značne medializovaný.

"Podľa môjho názoru je toto urovnanie rozumným a čestným riešením pre obe strany sporu, ktorým sa zároveň končí jedna veľmi zložitá kapitola histórie mesta," uviedol hlavný kontrolór Scott Stringer.

Podrobnosti o dohode neboli zatiaľ zverejnené. Podľa novín The New York Times sa však očakáva, že každý z odsúdených dostane približne milión dolárov za každý rok väzenia. V priemere tam muži strávili sedem rokov.

Prípad zbitia a znásilnenia 28-ročnej ženy v newyorskom parku sa vtedy dostal na titulné strany všetkých významných médií. Pätica obvinených, v tom čase vo veku 14-16 rokov, sa stala symbolom newyorskej divokej mládeže obviňovanej z narastajúceho množstva násilností v meste.

Päticu mužov obvinili na základe vynútených svedectiev. Oslobodili ich v roku 2002, keď dôkazy získané analýzou DNA preukázali, že ženu znásilnil iný muž, ktorého medzitým odsúdili na doživotie za viacero ďalších zločinov.

Takzvaná "Päťka z Central Parku" sa stala námetom dokumentárneho filmu režiséra Kena Burnsa z roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu