Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matka, ktorá sa zriekla islamu, je na slobode: Mladá Sudánka si prešla peklom!

Gabriel Wani s manželkou
Gabriel Wani s manželkou (Zdroj: Daniel Wani)

CHARTÚM – Sudánske úrady dnes - už po druhý raz od začiatku tohto týždňa - prepustili na slobodu kresťanku Marjam Jahju Ibráhímovú, pôvodne odsúdenú na trest smrti za zrieknutie sa islamu, ktorej prípad vyvolal rozsiahle medzinárodné pobúrenie.

Dvadsaťsedem ročnú ženu prepustili z cely smrti už v pondelok. Hneď na druhý deň ju však aj s manželom a dvoma malými deťmi opäť zadržali na letisku v sudánskej metropole Chartúm a obvinili z pokusu o opustenie krajiny s falošnými dokladmi.  Ibráhímovej dnes podľa vyjadrenia jej právneho zástupcu dovolili odísť z policajnej stanice, kde bola zadržiavaná. K prepusteniu prispel aj tlak zahraničných diplomatov, uviedla agentúra AP. 

Objavila sa však aj protichodná informácia, podľa ktorej dnes predĺžili Ibráhímovej vyšetrovaciu väzbu o ďalších 72 hodín. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na iného právneho zástupcu štvorčlennej rodiny, ktorá sa údajne stále nachádza na chartúmskej policajnej stanici.  Ibráhímovú v máji odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo. Súd ju uznal vinnou z odpadlíctva a z cudzoložstva, pretože jej sobáš s americkým občanom Danielom Wanim (pôvodom kresťan z Južného Sudánu) označil za neplatný na základe islamského práva šaría, ktoré v Sudáne platí od 80. rokov 20. storočia.

Keďže sa odsúdená odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery a vrátiť sa k islamu, uložili jej najvyšší trest - 100 rán bičom a smrť obesením. Mladá Sudánka dokonca počas pobytu za mrežami porodila svoje druhé dieťa. Vo väzení s ňou bol aj jej 18-mesačný syn.  Chartúm sa napokon podvolil silnému medzinárodnému tlaku na Ibráhímovej oslobodenie. Odvolací súd v pondelok nariadil prepustenie Ibráhímovej a zrušenie pôvodného rozsudku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu