Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Košickým prokurátorom hrozí až dvojročné väzenie: Nečinnosť a prieťahy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Polícia obvinila dvoch košických prokurátorov. Na dva roky môžu ísť do väzenia, preto, že nerobili, čo mali, informovala dnes TV Markíza v relácii Televízne noviny. Podľa obvinenia nečinnosť jedného z nich dokonca viedla v niekoľkých prípadoch až k zastaveniu trestného stíhania.

Podľa polície a prokuratúry šlo o Okresnú prokuratúru Košice II. Dvaja muži, ktorí mali strážiť zákonnosť, sú obvinení z trestných činov. A jeden prípad dokonca už smeruje na súd. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch prokurátorov z trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom. Jeden prípad je už ukončený návrhom na podanie obžaloby," povedala pre TV Markíza Andrea Dobiášová z Policajného prezídia.

Ako informovala televízia, pre nečinnosť jedného z prokurátorov vraj museli zastaviť aj niekoľko trestných stíhaní. Podľa obvinenia mal napríklad podať žiadosť o právnu pomoc do Českej republiky. Neurobil tak a vec sa stala premlčanou. Nečinnosti a prieťahov však bolo údajne oveľa viac. "Viac ako dvadsať skutkov," povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Obaja obvinení prokurátori pritom nie sú žiadni nováčikovia. "Ide o dlhoročných prokurátorov a ich trestná činnosť, pre ktorú sú trestne stíhaní, súvisí s výkonom ich právomocí," dodal pre TV Markíza námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

Televízia dodáva, že trestné stíhania iniciovala priamo prokuratúra. Prokurátorov začali stíhať po previerkach, ktoré nariadil generálny prokurátor. "V takomto prípade trestné stíhanie bolo logickým dôsledkom takéhoto postupu a platí tu nulová tolerancia," dodal Šufliarsky. Minimálne v prípade jedného z nich je tu už aj návrh na zbavenie funkcie prokurátora. Obvineným hrozí až dvojročné väzenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu