Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zeman sa v rozhovore s ruskou agentúrou postavil proti sankciám voči Moskve

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v rozhovore so zástupcom šéfredaktora ruskej tlačovej agentúry ITAR-TASS povedal, že nie sú žiadne dôvody na zavedenie sankcií proti Rusku a jeho izoláciu. Zeman sa vyslovil aj za zrušenie víz s Ruskou federáciou. Interview bolo zverejnené dnes, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

"Nevidím žiadne dôvody, pre ktoré by bolo nutné izolovať Ruskú federáciu od Európskej únie. Načo hovoriť o sankciách, o blokáde, o embargu... Izolácia ešte nikdy nič nedoviedla k úspechu, vedie len k tomu, že chýbalo porozumenie, vzájomná dôvera. To je zle," povedala česká hlava štátu.

Zeman dodal, že namiesto toho je teraz šanca zvýšiť úroveň spolupráce. Vyhlásil, že existujú "ohromné perspektívy" vzájomnej spolupráce oboch krajín, lebo ekonomiky oboch krajín sa dopĺňajú. "My potrebujeme energiu, vy električky, trolejbusy, autobusy," povedal Zeman.

Prezident v interview zdôraznil, že "základom spolupráce medzi Ruskom a Českom nie je len výmena tovaru, ale aj výmena kapitálu". Posťažoval sa, že úroveň ruských investícií v ČR je extrémne nízka. Podľa jeho slov Ruská federácia predstavuje medzi zahraničnými investormi 0,3 percenta. "Prečo tu nie sú ruské investície do kúpeľov v Karlových Varoch a v ďalších oblastiach?" položil otázku.

Český líder podporil aj väčšiu otvorenosť pri cestovaní, aby sa zlepšil cestovný ruch. Povedal, že je nutné zrušiť víza s Ruskom a označil ich za zbytočné prekážky. "Načo sa zaoberať takou byrokraciou, aká je spojená s vízami?" citoval portál Novinky.cz zo Zemanovho interview pre ITAR-TASS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu