Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gašparovič: Mali by sme uvažovať o význame slobody najmä v kontexte s Ukrajinou

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SOTA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Prezidenti krajín Vyšehradskej skupiny a Nemecka diskutovali dnes naživo vo varšavskom Kráľovskom zámku pred televíznymi kamerami so študentmi a mladými ľuďmi narodenými v "revolučnom" roku 1989.

Prezident SR Ivan Gašparovič ocenil nápad poľského prezidenta Bronislawa Komorowského pozvať na spoločné stretnutie hláv štátov aj mladých ľudí narodených v období revolučných zmien v bývalom východnom bloku. Podľa Gašparoviča súčasná generácia mladých má úplne odlišný pohľad na význam slobody, ako tí, ktorí zažili obdobie komunizmu.

"To, že ste sa narodili do obdobia slobody, je aj trochu vaším hendikepom, pretože nemáte ten pocit, čo predstavuje nesloboda," povedal slovenský prezident prítomným mladým ľudom z Poľska, Slovenska, Maďarska a Česka. Ako dodal, sloboda je predovšetkým pochopením a solidaritou s názormi iných. "Aj v súčasnej situácii, by sme mali uvažovať o význame slobody a to najmä v kontexte udalostí na Ukrajine," pripomenul.

Nemecký prezident Joachim Gauck zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby sme si vážili výdobytky demokratických zmien - slobodu a ľudské práva. Výdobytky, ktoré neboli predtým samozrejmosťou. Podľa maďarského prezidenta Jánosa Ádera pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme nemohli vyjadriť svoj názor a nemohli sme si založiť ani firmu a cestovať.

Pripomenul udalosti z roku 1987, kedy po návšteve pápeža Jana Pavla II. Poliaci naštartovali proces demokratických zmien. Český prezident Miloš Zeman zmeny v roku 1989 označil ako "freedom of choice" (sloboda výberu). "Sloboda je niečo, čo musíme niekedy brániť aj sami pred sebou," povedal pred mladými ľuďmi Zeman.

Prezident Poľskej republiky zdôraznil symboliku dnešného stretnutia hláv štátov, ktoré v roku 1989 nadobudli znovu svoju vytúženú slobodu a demokraciu. Podujatie je súčasťou osláv 25. výročia demokratických zmien v Poľsku. Informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu