Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ničivé povodne v Bulharsku si vyžiadali už 12 obetí, zmizli domy aj ulice

Povodne v Bulharsku Zobraziť galériu (9)
Povodne v Bulharsku (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharskí záchranári našli dve telá utopených ľudí v meste Dobrič na severovýchode krajiny, čím počet obetí silných dažďov a záplav stúpol na 12 osôb. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Polícia v čiernomorskom letovisku Varna predtým potvrdila, že v dôsledku dažďov a záplav zahynulo najmenej desať ľudí. Nie je známe, koľko osôb je ešte nezvestných.

Na nízko položenom varnskom predmestí Asparuhovo vyhlásili núdzový stav. Mnoho domov zaplavilo, voda strhla desiatky áut, alebo ich nakopila jedno na druhé. Záchranári pomohli obyvateľom dostať sa do núdzových prístreškov. Na budúci pondelok vyhlásila vláda deň smútku za obete počasia.

Ničivé povodne si vyžiadali 10 obetí

Televízie ukázali prevrátené autá v uliciach mesta. Na jednom z predmestí došlo k prerušeniu dodávok elektriny. "Je to nesmierna tragédia. Práve som na predmestí Aspruhovo. Ulice tu nie sú, domy tu nie sú, autá sú jedno na druhom," informoval starosta Varny Ivan Portnih.

V strednej časti Bulharska, v obci Kilifarevo, hasiči evakuovali 11 ľudí zo striech domov. Voda zaplavila cesty a zničila domy aj v niekoľkých dedinách v okolí metropoly Sofia.

Podľa meteorológov dažde, ktoré spadli v priebehu 24 hodín v regiónoch Varna a Burgas, sa rovnajú množstvu, ktoré obvykle spadne za mesiac. Varovali, že búrky dnes zasiahnu severnú a východnú časť krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu