Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Boje na juhovýchode Ukrajiny pokračujú, Putin hovoril s Porošenkom

Boje na východe Ukrajiny
Boje na východe Ukrajiny (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Ukrajinské médiá dnes informovali, že v okolí mesta Krasnyj Lyman na východe krajiny pokračujú boje medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami, ktorým na pomoc prichádzajú nové posily.

Podľa šéfa Centra politických a vojenských štúdií Dmytra Tymčuka postup a aktivity vládnych vojsk komplikuje prítomnosť civilného obyvateľstva v zóne konfliktu.

Hovorca vládnych síl podieľajúcich sa na protiteroristickej operácii na juhovýchode Ukrajiny Vladislav Selezňov dnes podľa agentúry AP informoval, že od štvrtka v bojoch v okolí dediny Jampil, ležiacej neďaleko mesta Krasnyj Lyman, prišlo o život sedem a zranených bolo 30 ukrajinských vojakov. 

Selezňov tiež vyhlásil, že na strane protivníka je po bojoch v okolí Jampila najmenej 300 obetí, čo sa však z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť. Podľa agentúry RIA Novosti predstavitelia Luhanskej ľudovej republiky túto informáciu odmietli, pričom uviedli, že ide o súčasť vládnej propagandy. Počet obetí bojov v oblasti mesta Krasnyj Lyman vo svojich radoch však nekonkretizovali. Boje v tomto regióne pretrvávajú aj dnes.

Okrem toho proruské sily v noci nadnes zaútočili aj na základňu ukrajinskej armády v Artemivsku. Posádka útok odrazila, jeden vojak však utrpel zranenia.

Proruské sily podľa Selezňov aj dnes pokračujú v ostreľovaní bytových domov v Kramatorsku a Slovjansku, ktorého cieľom je diskreditovať vládnu armádu. Hovorca zopakoval, že vládne jednotky vedú paľbu výlučne na pozície protivníka, v žiadnom prípade nemieria na objekty, kde by sa mohli nachádzať civilisti. Riadia sa pri tom údajmi vojenskej rozviedky, spresnil Selezňov. Situácia v Donecku bola v noci nadnes pokojná, informovali ukrajinské médiá.

Do Luhanska, ktoré je ďalšou baštou proruských ozbrojencov, dnes podľa Tymčuka dorazila kolóna vojenskej techniky, pozostávajúca z najmenej dvoch tankov T-64 a piatich obrnených vozidiel pechoty.

Tymčuk na svojom konte na sieti Facebook informoval, že cez hraničný priechod Dolžanskyj v noci nadnes prepravili z Ruska na Ukrajinu ďalších žoldnierov a výzbroj pre proruských separatistov, vrátane najmenej troch raketových systémov Grad.

Agentúra AP v súvislosti s obeťami bojov medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami spresnila, že podľa OSN od 7. mája na východe Ukrajiny zahynulo najmenej 356 ľudí, vrátane 257 civilistov.

Boje na juhovýchode Ukrajiny pokračujú aj napriek avizovanému zámeru nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka predložiť dnes svoj plán na upokojenie situácie v tejto časti krajiny. 

Jeho splnomocnenkyňa pre urovnanie situácie v Donbase Irina Heraščenková dnes uviedla, že predstavitelia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, kde sa uskutočnilo referendum o nezávislosti od Ukrajiny, nebudú pozvaní na rokovania o urovnaní konfliktu. Spresnila, že okruh účastníkov rokovaní sa rozšíri o zástupcov miestnej inteligencie a novinárov. Tento zámer Porošenko zverejnil po rokovaniach s predstaviteľmi miestnej samosprávy, zástupcami podnikateľských kruhov poslancami zastupiteľstiev.

Heraščenková dnes uviedla, že po rokovaniach s miestnou elitou sa doteraz 14-bodový politický plán mierového urovnania situácie na juhovýchode Ukrajiny rozšíri ešte o "jeden až dva body".

Agentúra ITAR-TASS informovala, že o situácii na juhovýchode Ukrajiny dnes v Moskve s členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie rokoval ruský prezident Vladimir Putin, ktorý okrem toho absolvoval aj telefonický rozhovor s ukrajinským náprotivkom Porošenkom. V telefonáte posúdili aktuálne problémy ukrajinsko-ruských vzťahov, pričom Putin - ako uviedol jeho hovorca Dmitrij Peskov - akcentoval dôležitosť zastavenia paľby na juhovýchode Ukrajiny s cieľom dosiahnuť urovnanie konfliktu.

Rusko odmietlo tvrdenia, že pri hraniciach s Ukrajinou sústreďuje vojakov

Rusko nesústreďuje v blízkosti hraníc s Ukrajinou ďalšie svoje armádne jednotky, vyhlásil dnes v Moskve hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina a dodal, že ide len o posilnenie ochrany ruských hraníc.

Hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry DPA dodal, že Putin nariadil posilnenie ochrany hraníc pred niekoľkými týždňami kvôli čoraz častejším prípadom pokusov o ich nezákonné prekročenie vrátane presunov vojenskej techniky. Peskov dodal, že Putinovo rozhodnutie malo vtedy pozitívnu odozvu u európskych lídrov.

Peskov podľa všetkého reagoval okrem iného aj na štvrtkové vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena, ktorý konštatoval, že na ukrajinských hraniciach je v súčasnosti opäť o niekoľko tisíc ruských vojakov viac, čo je podľa neho poľutovaniahodný krok späť.

"Zdá sa, že Rusko si necháva otvorenú možnosť ďalšej intervencie na Ukrajine," uviedol ďalej Rasmussen. Dodal, že to bude mať za následok uvalenie hlbších sankcií, ktoré budú mať zničujúci účinok na ruskú ekonomiku.

"Sme udivení podobnými vyhláseniami o údajnej koncentrácii ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou. V danom prípade nejde o koncentráciu vojska, ale o opatrenia na posilnenie ochrany hraníc Ruskej federácie, pričom ide o opatrenia, ktoré sa dejú na priamy príkaz prezidenta Ruskej federácie," spresnil dnes Peskov.

Pokiaľ ide o počet vojakov, ktorí teraz strážia ruské hranice s Ukrajinou, Peskov podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že sa stanovuje v závislosti od miery potrebnej ochrany.

Porošenko predstaví 14-bodový mierový plán

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok oficiálne predstaví mierový 14-bodový plán, ktorého cieľom je riešenie krízy na východe krajiny. Jeho detaily sa ešte pred definitívnym zverejnením objavili v miestnych médiách. Porošenko o niektorých častiach plánu ešte vo štvrtok telefonicky hovoril aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dokument okrem iného počíta s vytvorením desaťkilometrovej "nárazníkovej zóny" s Ruskom. Nie je však jasné, či by sa mala nachádzať na ruskej, alebo ukrajinskej strane. Ďalším bodom je usporiadanie predčasných parlamentných ale aj regionálnych volieb na území celej Ukrajiny. Separatisti tiež v prípade zloženia zbraní majú dostať imunitu pred trestným stíhaním. Výnimkou majú byť len prípady ozbrojencov, ktorí sa dopustili "vážnych zločinov". Ďalšou podmienkou je prepustenie všetkých zajatcov zadržiavaných militantmi 

Separatisti povstali proti centrálnej vláde v apríli po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnom pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii. Odvtedy v dôsledku bojov zahynuli už desiatky vládnych vojakov, povstalcov ako aj civilistov. Porošenko sa od svojho nástupu do funkcie 7. júna snaží o upokojenie situácie. Jeho návrhy zahŕňajú ústavné zmeny na decentralizáciu moci a zaistenie práv prevažne rusky hovoriaceho obyvateľstva východnej Ukrajiny. Ozbrojenci však zatiaľ odmietajú rokovať a zložiť zbrane.

Kovaľ a Turčynov: Ukrajina plne kontroluje hranice s Ruskom 

Operácia ukrajinských síl, ktorej cieľom je získanie kontroly nad situáciou na hraniciach s Ruskom, je prakticky ukončená. Podľa agentúry UNIAN to dnes v Kyjeve uviedol predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov.

S rovnakým oznámením dnes na pôde parlamentu vystúpil aj ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ, podľa ktorého ukrajinské vládne sily obnovili kontrolu hraníc s Ruskom a sú teraz schopné zabrániť akýmkoľvek presunom vojenskej techniky určenej na podporu proruských separatistov. 

Šéf Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svojom konte na sieti Facebook informoval, že cez hraničný priechod Dolžanskyj v noci nadnes prepravili z Ruska na Ukrajinu ďalších žoldnierov a výzbroj pre proruských separatistov, vrátane najmenej troch raketových systémov Grad.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov neskôr uviedol, že príslušníkom Národnej gardy Ukrajiny sa v noci nadnes pri pokuse o prienik na ukrajinské územie podarilo zmocniť sa v pohraničí obrneného transportéra, ktorý má údajne technickú dokumentáciu vydanú pre jednotku ruskej armády.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že proruskí ozbrojenci v Luhanskej oblasti zvádzali v noci nadnes prudké boje s vládnymi silami v tesnej blízkosti ukrajinsko-ruských hraníc - v priestore medzi ukrajinskou dedinou Dolžanka a ruským Gukovom, ktoré sú súčasne pohraničnými priechodmi.

Podľa nemenovaného hovorcu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky sa ukrajinskí vládni vojaci snažili proruských separatistov "vytlačiť od hraníc a získať nad nimi kontrolu". Mimoriadne prudké boje sa v noci odohrávali okolo dediny Krasnyj Partyzan. 

Švajka: Proruskí ozbrojencii sa ukrajinským farmárom vyhrážajú zničením úrody 

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva dnes informovalo, že žatevné práce v oblasti Donbasu sa toho roku javia ako problematické a nebezpečné.

Šéf rezortu Ihor Švajka dnes v rozhovore pre televíziu 5. kanál uviedol, že má správy o vyhrážaní sa proruských ozbrojencov donbaským farmárom, od ktorých žiadajú "obrovské sumy peňazí", v opačnom prípade hrozia podpálením polí. 

Podľa agentúry UNIAN Švajka povedal, že v spolupráci s ministrom vnútra Arsenom Avakovom prijali opatrenia na ochranu polí a poľnohospodárskych zamestnancov počas žatevných prác, ako aj na ochranu prevozu úrody do síl a veľkoskladov v Doneckej, Charkovskej a Luhanskej oblasti. Dodal, že ide o strategicky dôležité objekty.

Podľa Švajku budú náklady na zber tohoročnej úrody obilnín vyššie ako po minulé roky, lebo "pomaly za každým kombajnom bude treba vypraviť obrnený transportér".

Na juhovýchode Ukrajiny sa 15. apríla začala protiteroristická operácia vládnych síl. Jej cieľom je potlačiť separatistické tendencie v Luhanskej a Doneckej oblasti, ktorých samozvané vedenie vyhlásilo ich nezávislosť od kyjevskej vlády a avizovalo zámer nasledovať príklad Krymskej autonómnej republiky. Tá sa v polovici marca na základe sporného referenda, ktoré Západ neuznal, stala subjektom Ruskej federácie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu