Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Situácia v Iraku sa stupňuje: Slovensko robí bezpečnostné opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Slovenské ministerstvo zahraničných vecí realizuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Bagdade. Potvrdil hovorca ministerstva Boris Gandel.

Za týmto účelom zasadol v pondelok krízový štáb. "Naše kroky realizujeme v koordinácii a v spolupráci s našimi spojencami," uviedol Gandel s tým, že ministerstvo bude vývoj situácie pravidelne vyhodnocovať a v prípade ďalšej eskalácie prijme adekvátne opatrenia.

V databáze občanov SR, ktorí sa zdržujú v Iraku, sa v súčasnosti zaregistroval iba jeden občan s trvalým pobytom v danej krajine.

Naďalej platí 4. stupeň odporúčania, a to okamžité opustenie Iraku s výnimkou Kurdistanu.V súvislosti s obsadením viacerých irackých miest vzbúrencami zo sunnitskej islamistickej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), posilnila americká armáda bezpečnostné opatrenia v okolí svojich diplomatických zariadení v Bagdade. 

Americký prezident Barack Obama v pondelok Kongresu oznámil, že USA vysielajú do Iraku 275 armádnych príslušníkov, ktorí budú zaisťovať podporu a bezpečnosť amerických občanov a veľvyslanectva po tom, ako sa militanti zmocnili severu krajiny.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry uviedol, že USA zvažujú letecké útoky, ktorými by pomohli irackej vláde poraziť islamistické povstanie v krajine a tiež prípadné rokovania so susedným Iránom.

Organizácia ISIL, ktorý vedie silnú ofenzívu v severnom Iraku, sa usiluje vytvoriť kalifát na severe Sýrie a Iraku. Bojuje proti irackej vláde, podporovanej Iránom. Považuje totiž všetkých šiitov za kacírov, ktorí si zaslúžia smrť, a vychvaľuje sa, že zmasakrovala stovky irackých vojakov, ktorí sa bojovníkom ISIL-u minulý týždeň vzdali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu