Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porošenko navrhuje prímerie s cieľom presadiť mierový plán

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval v pondelok na prímerie na Ukrajine, kde jeho vláda čelí povstaniu proruských separatistov. Cieľom má byť získanie času na dohodu o mierovom pláne.

 V stanovisku pre bezpečnostných šéfov Porošenko uviedol, že vládnym silám dáva za úlohu tento týždeň znovuzískať plnú kontrolu na ukrajinskej hranici s Ruskom.

Keď bude hranica zabezpečená, nasledovať by malo prímerie ako aj snahy dohodnúť sa na mierovom pláne. "Vyhlásenie prímeria, kým sú hranice otvorené, by bolo nezodpovedné," povedal prezident.

Separatisti povstali proti centrálnej vláde v apríli po páde proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnom pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii. Odvtedy v dôsledku bojov zahynuli už desiatky vládnych vojakov, povstalcov ako aj civilistov.

Porošenko sa od svojho nástupu do funkcie 7. júna snaží o upokojenie situácie. Jeho návrhy zahŕňajú ústavné zmeny na decentralizáciu moci a zaistenie práv prevažne rusky hovoriaceho obyvateľstva východnej Ukrajiny. Ozbrojenci však zatiaľ odmietajú rokovať a zložiť zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu