Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

WHO: Treba bezpečnú krv na záchranu života matiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vzdáva každý rok 14. júna pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi vďaku všetkým ľuďom, ktorí darovali krv a pomohli zachrániť život, alebo prinavrátiť zdravie inému človekovi.

Témou Svetového dňa darcov krvi v roku 2014 je: "Bezpečná krv na záchranu života matiek" (Safe blood for saving mothers), informuje na svojej stránke WHO.

Každý rok takmer 800 žien zomiera na komplikácie súvisiace s tehotenstvom alebo pôrodom. Preto WHO v roku 2014 osobitne povzbudzuje všetky krajiny, národných i medzinárodných partnerov v oblasti ochrany zdravia matky a transfúzie krvi s cieľom vypracovať plán aktivít s dôrazom na rýchly prístup k bezpečnej krvi a krvným produktom, aby sa predchádzalo úmrtiu rodičiek a matiek.

Národná transfúzna služba Slovenskej republiky (NTS SR) pripravila na 14. júna 2014 vo všetkých svojich odberový pracoviskách - v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline - deň otvorených dverí. Počas 14. júna v čase od 08:00 hod do 14:00 hod budú mať návštevníci možnosť darovať krv aj spoznať prácu NTS SR. Služba o tom informovala na svojej webovej stránke.

Záštitu nad oslavami Svetového dňa darcov krvi na Slovensku prevzala manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová, ktorá podľa NTS SR má prísť vzdať úctu a vďaku darcom krvi v piatok 13. júna na pracovisko NTS SR v Bratislave Ružinove. Darcov krvi má prísť na ružinovské pracovisku osobne podporiť aj podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová a zástupca Ministerstva zdravotníctva SR, informovala NTS SR.

WHO i NTS SR niekoľko rokov zdôrazňujú, že jedným z cieľov Svetového dňa darcov krvi je zvýšiť povedomie verejnosti o potrebe najmä dobrovoľného darcovstva krvi. Podčiarkujú, ako je dôležité, aby sa všade vo svete i na Slovensku zvyšoval počet darcov krvi na záchranu života iných ľudí.

Všade na svete ľudia potrebujú krv a krvné deriváty. Každoročne sa odoberie najmenej 92 miliónov krvných jednotiek na záchranu zdravia či života ľudí. Napriek tomu narastá potreba zvýšenia počtu transfúzií, na čo v mnohých štátoch nevedia reagovať. Cieľom WHO je, aby do roku 2020 vo všetkých krajinách sveta dosiahlo 100-percentné bezpríspevkové darcovstvo krvi.

Od roku 2004 sa na koordinovaní Svetového dňa darcov krvi okrem WHO podieľa aj Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná transfúziologická spoločnosť a Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi. Tieto partnerské organizácie každoročne vyberú hostiteľskú krajinu, ktorá sa stáva centrom osláv. V roku 2014 je to Srí Lanka.

Dobrovoľné darcovstvo krvi je nevyhnutný prostriedok, ktorým sa predchádza jej nedostatku v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Súčasne je 14. jún možnosťou poukázať na dôležitosť darcovstva krvi, nadovšetko sa však tento deň má stať príležitosťou na poďakovanie bezpríspevkovým darcom krvi a na vzdanie úcty.

Ministri zdravotníctva v máji 2005 na svojom Svetovom zhromaždení jednomyseľne vyhlásili podporu bezpríspevkovému darcovstvu krvi. Následne schválili rezolúciu WHA58.13, v ktorej sa stanovilo, že Svetový deň darcov krvi sa bude každý rok sláviť 14. júna. Tento dátum vybrali na počesť Karla Landsteinera pôvodom z Rakúska a spája sa s dňom jeho narodenia. Biológ a lekár Karl Landsteiner (14. jún 1868-26.jún 1943), nositeľ Nobelovej ceny za medicínu z roku 1930, po absolvovaní Lekárskej fakulty na univerzite vo Viedni pracoval v oblasti biochemického výskumu.

Pôsobil aj ako patológ, získal mnohé poznatky o imunológii, skúmal krv pri jej transfúzii zo zvieraťa na iné zviera. V roku 1909 objavil krvný systém A, B, 0 a AB. Práve za prácu na krvných skupinách získal Nobelovu cenu. V roku 1940 v spolupráci s Alexandrom Wienerom identifikoval Rh faktor.

Prvý Svetový deň darcov krvi zorganizovali 14. júna 2004 v Johannesburgu pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby. Už vtedy sa deň slávil v 80 krajinách sveta.

Na Slovensku sa pri rôznych príležitostiach organizujú ďalšie rôzne odbery krvi, ktoré majú v názve "kvapku krvi": napríklad Študentská kvapka krvi v spojitosti s Medzinárodným dňom študentstva, Valentínska kvapka krvi v súvislosti s Dňom sv. Valentína, v Košiciach zas poznajú Primátorskú kvapku krvi, ktorú organizujú okolo Dňa mesta Košice a podobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu