Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Schyľuje sa ku konfliktu? USA vysielajú do Perzského zálivu lietadlovú loď!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americký minister obrany Chuck Hagel nariadil vyslať do Perzského zálivu lietadlovú loď. Má tam byť pre prípad, že bude potrebné začať vojenskú operáciu v Iraku, kde islamskí radikáli v uplynulom týždni obsadili niektoré mestá a ohrozujú metropolu Bagdad. Oznámil to dnes Pentagón.

Hagel nariadil vyslať lietadlovú loď USS George HW Bush, aby vedenie štátu malo viac možností na ochranu amerických občanov a záujmov v Iraku. Loď už odchádza zo severu Arabského mora a odprevadia ju bojové plavidlá USS Philippine Sea a USS Truxtun, ktoré sú vybavené riadenými strelami. Lode majú doplávať do Perzského zálivu ešte dnes.

Prezident Barack Obama v piatok povedal, že Spojené štáty v reakcii na postup radikálov zo skupiny Islamský štáť v Iraku a Levante (ISIL) svojich vojakov do Iraku nevyšlú. Radikáli v posledných dňoch dobyli značnú časť územia Iraku.

"Nemôžeme vašu prácu urobiť za vás," povedal na adresu irackej armády, ktorá postup rebelov nie je zatiaľ schopná zastaviť. Spojené štáty sú ale podľa Obamu pripravené pomôcť, akákoľvek americká akcia vraj ale musí byť presná a cielená.

Predstavitelia Obamovej administratívy uviedli, že prezident zvažuje okrem iného nálety bezpilotných, ale aj pilotovaných strojov. Ďalšia možnosť americkej pomoci by spočívala vo výzvednej a sledovacej činnosti, výcviku vojakov či poskytnutiu dodatočných finančných injekcií k nákupu vojenskej techniky.

Obama zdôraznil, že za bezpečnosť Iraku zodpovedajú tamojší predstavitelia. Americkí vojaci sa z krajiny po viac ako osemročnom vojnovom ťažení stiahli v roku 2011. Postup bojovníkov ISIL, ktorý niektoré médiá označujú za bleskový, vyvolal obavy z rozpadu Iraku na sunnitskú, šiitskú a kurdskú časť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu