Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Samozvaného starostu Slovjanska zatkli a zbavili funkcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SLOVJANSK - Viačeslava Ponomariova zatkli a zbavili funkcie "ľudového starostu" východoukrajinského mesta Slovjansk, uviedol dnes pre agentúru ITAR-TASS zdroj z domobrany.

Predseda Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil.

Podľa rôznych zdrojov z vlády DĽR vedenie republiky neurobilo takéto rozhodnutie, v súčasnosti je podľa nich komunikácia so Slovjanskom slabá a správy o zatknutí môžu byť provokáciou.

Zástupca premiéra DĽR Andrej Purgin v rozhovore pre agentúru Interfax však uviedol: "Nevylučujem, že v podmienkach stanného práva mohol Igor Strelkov (minister obrany DĽR) rozhodnúť o nejakom preskupení ľudí, v neposlednom rade o výmene ľudového starostu Slovjanska. Avšak lídri republiky v Donecku ešte musia byť o tomto rozhodnutí informovaní."

To, že sa tak ešte nestalo, môže byť podľa Purgina spôsobené problémami s komunikačnou sieťou. "V Slovjansku nie je žiadny signál, takže ak sa o niečom rozhodlo, bude to chvíľu trvať, než sa o tom dozvieme. Takže momentálne nemám žiadnu informáciu o možnej výmene ľudového starostu Slovjanska," dodal Purgin.

Napätie na luhanskom letisku: 2000 príslušníkov Národnej gardy a obrnené vozidlá

Približne 2000 príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny je rozmiestnených na letisku v Luhansku, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti "stúpenec nezávislosti".

"Hlavné sily nepriateľa sú na letisku. Je tam zhruba 2000 ľudí a veľké množstvo obrnených vozidiel a iných zbraní," povedal zdroj.

Agentúra píše, že "stúpenci nezávislosti" v noci spustili paľbu na letisko, pričom použili granátomety a mínomety. Správy o obetiach neboli hlásené.

Ukrajinské bezpečnostné sily minulý týždeň podnikli dva letecké údery na Luhansk. Prvý zasiahol administratívnu budovu v centre mesta, druhý zátarasy na predmestí. Podľa predstaviteľov regiónu letectvo použilo kazetové bomby, ktoré zakazuje medzinárodná konvencia, dodala agentúra RIA Novosti.

Pri útoku na Slovjansk prišli o život dve deti 

Dve deti zahynuli pri útoku ukrajinskej armády na mesto Slovjansk, ktoré leží na východe krajiny v Doneckej oblasti, informovala dnes miestna administratíva.

"Máme informácie, že zabité boli dve deti - 12-ročný chlapec a šesťročné dievča," uviedol hovorca doneckej regionálnej administratívy Iľja Suzdalev. Dodal, že deti podľahli zraneniam po zásahu šrapnelom.

Hovorkyňa samozvaného vedenia Slovjanska Stella Choroševová pre agentúru ITAR-TASS uviedla, že armáda v pondelok ostreľovala mesto a útok si vyžiadal obete.   

"Ukrajinské bezpečnostné sily obnovili v pondelok ostreľovanie Slovjanska... Niekoľko striel explodovalo v centre mesta... Ľudia sú zabíjaní každý deň. Počet obetí rastie," dodala Choroševová.

Poľsko vyzvalo Rusko, aby zabezpečilo pokojnú situáciu na Ukrajine

Poľsko v utorok opäť vyzvalo Rusko, aby urobilo viac pre upokojenie napätej situácie na Ukrajine a zabránilo militantnom v prekračovaní hranice vo východoukrajinských oblastiach ovládaných separatistami. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski to povedal na spoločnej tlačovej konferencii v ruskom Petrohrade so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom a nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. Všetci traja sa v Rusku stretli, aby hľadali riešenie ukrajinského konfliktu.

"Ak chce Rusko dokázať, že si želá deeskaláciu situácie na Ukrajine, potom je najlepšou cestou zastavenie prílevu separatistov a zbraní cez rusko-ukrajinskú hranicu," uviedol šéf poľskej diplomacie. Steinmeier však zvolil o niečo zmierlivejší slovník, keď vyhlásil, že riešenie tohto problému je tak v rukách Ukrajiny, ako aj Ruska. Lavrov zase vyzval na ukončenie armádnych zásahov na východe Ukrajiny voči miestnym separatistom. "Ukončenie vojenskej operácie proti demonštrantom je samozrejme z nášho pohľadu kľúčovou otázkou," vyhlásil šéf ruskej diplomacie. 

Sikorski, Steinmeier a Lavrov prijali aj spoločné stanovisko, v ktorom sa uvádza, že kríza na Ukrajine by sa mala riešiť na základe dohody zo švajčiarskej Ženevy, ktorú svetové mocnosti na čele s Európskou úniou, Ruskom a Spojenými štátmi prijali ešte 17. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu