Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Voľby do EP boli pre Berlusconiho a jeho stranu studenou sprchou

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Výsledok volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Taliansku bol "studenou sprchou" pre bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a jeho stranu Forza Italia (FI), ktorá podľa predbežných výsledkov dosiahla 16,3 percenta. Uviedla to dnes agentúra APA.

Išlo o najhorší výsledok pre FI od založenia strany pred 20 rokmi. Stredopravé hnutie zaplatilo za Berlusconiho justičné problémy vysokú cenu. Expremiéra odsúdili za daňový podvod, vylúčili z talianskeho parlamentu a nesmel kandidovať v európskych voľbách.

Taliansky premiér Matteo Renzi má však dôvod na oslavu. Jeho stredoľavá Demokratická strana (PD) si pripísala historické volebné víťazstvo.

Osemdesiat dní po nástupe do úradu získal najmladší premiér v dejinách Talianskej republiky podľa predbežných výsledkov 43 percent hlasov. Berlusconi nedosiahol taký výsledok ani na vrchole svojej politickej kariéry.

"Je to historický výsledok, som dojatý. Teraz pracujeme pre Taliansko, ktoré môže zmeniť EÚ," uviedol Renzi na Twitteri.  "Ak sa tento volebný výsledok potvrdí, má Taliansko nového mesiáša," napísal známy taliansky novinár Marco Travaglio. Dodal, že po takomto volebnom výsledku by sa mal zvážiť termín "populizmus", ktorý sa doteraz používal na Berlusconiho. Podľa Travaglia je Renzi veľký populistický premiér.

"Taliani hľadali nového lídra a zvolili si Renziho," okomentoval výsledok novinár. Beppe Grillo, šéf euroskeptického Hnutia piatich hviezd (M5S), sa však musí vyrovnať s veľkým sklamaním. Podľa predbežných výsledkov dosiahlo jeho zoskupenie - kritické voči EÚ - len 21,6 percenta hlasov, polovicu hlasov PD.

Do EP sa s predbežnými 6,1 percentami dostala aj talianska pravicovo-populistická Liga severu, ktorá oslavovala volebný úspech spolu s francúzskym Národným frontom Marine Le Penovej. Šéf Ligy severu Matteo Salvini na Twitteri uviedol, že spolu s Le Penovou vytvoria v Bruseli "oddiel, ktorý EP zrevolucionizuje". Euro podľa jeho slov viac neexistuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu