Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po prevrate násilne prevzala moc thajská junta: Politikom zakázala opustiť krajinu!

Prevrat v Thajsku
Prevrat v Thajsku (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajská vojenská junta, ktorá vo štvrtok nenásilne prevzala moc, si dnes predvolala 155 politikov a aktivistov a zakázala im opustiť v krajinu, oznámila agentúra Reuters.

Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku nariadila 155 politikom, vodcom protestov a aktivistom, aby sa dnes dostavili do armádneho komplexu v Bangkoku. V prípade neuposlúchnutia im pohrozila zatknutím. 

Predvolanie dostala aj expremiérka Jinglak Šinavatrová a tiež všetci členovia jej vlády a viacerí členovia jej rodiny, rovnako ako jej dočasný nástupca v úrade Niváttumrong Búnsongpajsan. Podľa agentúry Reuters tým rozptýlili fámy o tom, že chcú založiť vlastnú exilovú vládu. 

Šinavatrová vyšla z armádnej budovy po asi 30 minútach. Vojaci ju následne eskortovali do iného vojenského objektu, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na expremiérkinho spolupracovníka. 

Rada nevysvetlila, prečo si predvolala uvedených politikov, ani prečo im zakázala vycestovať z krajiny. Príslušné nariadenie obsahovalo len všeobecnú formuláciu, že bolo vydané "v záujme udržania pokoja a vyriešenia konfliktu".

Už vo štvrtok armáda zadržala 30 popredných politikov a lídrov protestov, vrátane vodcov masových provládnych i protivládnych demonštrácií, ktorých účastníci sa na výzvu armádnej rady rozišli.

Vojenský prevrat v Thajsku vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva. Znepokojenie okamžite vyjadrili OSN, USA i EÚ, ktoré vyzvali na skoré obnovenie civilnej vlády v krajine. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu