Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetoví lídri odsúdili puč v Thajsku, žiadajú návrat k demokracii

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Medzinárodné spoločenstvo ostro skritizovalo vojenský puč v Thajsku, kde vo štvrtok prvýkrát začal platiť zákaz nočného vychádzania. Armáda zároveň pozastavila platnosť ústavy ako aj činnosť dočasnej vlády, zadržala politikov a zakázala verejné zhromaždenia. Cieľom je podľa nej ukončiť niekoľkomesačnú politickú krízu v krajine. Americký minister zahraničia John Kerry však uviedol, že "niet ospravedlnenia" pre takéto konanie a pohrozil zároveň pozastavením niekoľko miliónovej bilaterálnej pomoci. Rovnakého názoru sú aj ďalší svetoví lídri.

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vojenský prevrat odsúdili, zatiaľ čo japonský rezort diplomacie ho označil za "poľutovaniahodný". Hovorca šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej zdôraznil, že je dôležité uskutočniť "dôveryhodné voľby tak rýchlo, ako to len pôjde". 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun tiež vyjadril vo veci znepokojenie a vyzval na "promptný návrat k ústavnej, civilnej a demokratickej vláde". V podobnom zmysle sa vyjadrila aj Británia, informuje britská BBC. 

Thajská armáda oznámila puč vo štvrtok. Do čela takzvanej vojenskej rady, ktorá bude viesť krajinu až do nasledujúcich volieb, sa postavil jej šéf generál Prajuth Čan-oča. Podľa jeho slov bude Senát a všetky súdy naďalej pracovať v doterajšom režime, činnosť dolnej komory parlamentu je však pozastavená. 

Armáda tiež zakázala vysielanie bežných programov v rozhlase a televízii, ktoré môžu odteraz vysielať len armádne materiály. Nové voľby sa majú konať 20. júla, pre nepokojnú situáciu ich uskutočnenie však nie je isté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu