Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Thajsku vyhlásili štátny prevrat: Ministerstvo odporúča necestovať!

Prevrat v Thajsku Zobraziť galériu (8)
Prevrat v Thajsku (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajská armáda prevzala vládu v krajine, aby obnovila poriadok a presadila politické reformy. Oznámil to dnes hlavný veliteľ thajskej kráľovskej armády Prajut Čan-o-Ča, ktorého citovala agentúra Reuters. Armáda okrem iného pozastavila platnosť ústavy, vyhlásila zákaz nočného vychádzania a obmedzila vysielanie rozhlasových a televíznych staníc. Vyzvala tiež všetkých demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc Bangkoku.

Generál v televíznom vystúpení ubezpečil, že prevzatie moci armádou nebude mať vplyv na medzinárodné vzťahy Thajska.

Informácia o prevzatí moci armádou bola zverejnená po tom, ako sa Prajut Čan-o-Ča stretol s predstaviteľmi znesvárených politických frakcií. Rozhovory však nepriniesli riešenie patovej situácie v krajine.

Thajská armáda už v utorok - po šiestich mesiacoch protestov a politických nepokojov - vyhlásila v krajine stanné právo. Pri zavedení tohto opatrenia ale zdôraznila, že nemá v úmysle uskutočniť štátny prevrat. Súčasne zakázala vysielanie desiatich satelitných kanálov.

Prevrat v Thajsku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Thajská armáda vyhlásila zákaz vychádzania a pozastavila platnosť ústavy

Thajská armáda pozastavila dnes platnosť ústavy, vyhlásila zákaz nočného vychádzania a obmedzila vysielanie rozhlasových a televíznych staníc. Vyzvala tiež všetkých demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc Bangkoku. Stalo sa tak krátko po tom, ako oznámila, že v záujme obnovenia poriadku preberá moc v krajine.

Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku vyhlásila celoštátny zákaz nočného vychádzania, ktorý bude platiť od 22.00 h do 05.00 miestneho času. Súčasne potvrdila platnosť stanného práva na území celého Thajska, ktoré zaviedla armáda už v utorok.

Hovorca armády v tejto súvislosti vyzval všetkých provládnych i opozičných demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc Bangkoku a vrátili sa do svojich domovov. Prisľúbil, že tým, ktorí sa rozhodnú vrátiť domov, armáda zaistí dopravu.

Rada okrem toho nariadila všetkým thajským rozhlasovým i televíznym staniciam, aby až do odvolania zastavili uvádzanie bežných programov a namiesto nich vysielali len materiály dodané armádou v podobe oficiálnych oznámení a vlasteneckej hudby.

Prevrat v Thajsku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Uchopenie moci armádou oznámil dnes v televíznom vystúpení hlavný veliteľ thajskej kráľovskej armády Prajut Čan-o-Ča, obklopený ďalšími vysokopostavenými vojenskými predstaviteľmi. Podľa generála bol tento krok nutný, aby sa zabránilo ďalším násilnostiam, obetiam na životoch a škodám na majetku po takmer siedmich mesiacoch protestov a politických nepokojov.

Generál ubezpečil, že armáda presadí v krajine potrebné reformy, ktoré uspokoja všetky politické strany. Zdôraznil, že prevrat nebude mať žiaden vplyv na medzinárodné vzťahy Thajska.

"V záujme toho, aby sa situácia rýchlo vrátila do normálu a spoločnosť k láske a pokoju ... a aby sa zreformovala politická, ekonomická a sociálna štruktúra, musí sa moci ujať armáda," vyhlásil Prajut Čan-o-Ča.

Informácia o prevzatí moci bola zverejnená po tom, ako sa Prajut Čan-o-Ča stretol s predstaviteľmi znesvárených politických frakcií. Dvojdňové rozhovory však nepriniesli riešenie patovej situácie v krajine.

Krátko po televíznom vystúpení vojaci varovnými výstrelmi do vzduchu rozohnali tisíce provládnych demonštrantov, zhromaždených v protestnom tábore na západnom predmestí Bangkoku. Zadržali pritom prinajmenšom jedného vodcu protestov. Svoj tábor v centre hlavného mesta začali dobrovoľne opúšťať aj stúpenci opozície.

Politická kríza v Thajsku trvá už od novembra minulého roku. Vtedy odštartovali masové protesty proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej. Opozícia sa dožadovala vytvorenia prechodnej vlády, ktorá by presadila politické reformy, zabraňujúce opakovaniu zneužitia moci. 

Prevrat v Thajsku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Napätie v krajine sa ešte vystupňovalo po tom, ako thajský ústavný súd odvolal premiérku a viacero jej ministrov pre zneužitie moci. Do ulíc následne vo veľkom počte vyšli aj stúpenci Šinavatrovej i jej brata Thaksina, zosadeného pri predchádzajúcom prevrate z roku 2006.

V súčasnej politickej kríze bola armáda všeobecne vnímaná ako inštitúcia, naklonená priaznivo voči protivládnym demonštrantom.

Podľa agentúry AP dnes Thajsko zažilo v poradí 12. vojenský prevrat od roku 1932, keď v krajine skončil systém absolutistickej monarchie.

Ministerstvo varuje turistov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje slovenských občanov, že vzhľadom na dlhodobé konanie sa protivládnych demonštrácií v thajskom hlavnom meste Bangkoku a niektorých ďalších miestach spojených s násilnosťami, početnými zraneniami a stratami na ľudských životoch bolo 20. mája 2014 v Thajskom kráľovstve vyhlásené stanné právo. Zodpovednosť za udržanie mieru a poriadku v krajine plne prevzala armáda, ktorá bude ustanovenia stanného práva uplatňovať podľa aktuálneho vývoja situácie na danom mieste.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky preto odporúča slovenským občanom pri cestách do Thajska naďalej sledovať vývoj situácie v Thajskom kráľovstve v hromadných oznamovacích prostriedkoch a na internete a dôsledne zvážiť nutnosť ich cesty a pobytu predovšetkým v Bangkoku.

Ministerstvo dôrazne odporúča vyhýbať sa lokalitám, kde sa nachádzajú vládne budovy a centrálne inštitúcie, miestam demonštrácií a stretov armády s demonštrantami a striktne sa riadiť pokynmi armády a bezpečnostných zložiek.

Prevrat v Thajsku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu