Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nič si nedarujú: Stretnutie vojnových lodí sa skončilo prestrelkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL - Sporné vody pri kórejskom západnom pobreží boli vo štvrtok dejiskom stretu medzi vojnovými loďami Severu a Juhu, niekoľko výstrelov z diel však ani jedno z plavidiel nezasiahlo. O udalosti, ktorá svedčí o stúpajúcom napätí medzi znepriatelenými krajinami, informovali predstavitelia štábu juhokórejskej armády a ministerstva obrany.

Posádka severokórejskej lode podľa nich vypálila dve delostrelecké salvy smerom k juhokórejskému plavidlu, ktorého prítomnosť v blízkosti spornej námornej hranice označili za súčasť bežného hliadkovania. Druhá strana paľbu opätovala, pričom údajne mierila do vody. Nie je pritom jasné, či Severokórejčania postupovali rovnako, alebo sa snažili nepriateľskú loď naozaj zasiahnuť. Podľa juhokórejských predstaviteľov mala paľba za následok evakuáciu obyvateľov priľahlého ostrova Jonpchjong do krytov a nariadenie návratu rybárskych lodí do prístavov.

Oblasť pri západnom pobreží Kórey bola v uplynulých rokoch dejiskom viacerých incidentov s obeťami na životoch. V roku 2010 došlo v blízkosti ostrova Pängnjong k potopeniu jednej z lodí juhokórejského námorníctva, ktoré si vyžiadalo životy 46 členov posádky. Ostrá paľba v bezprostrednej blízkosti hranice v rovnakom roku vyprovokovala útok na ostrov Jonpchjong, kde severokórejské strely usmrtili štyroch ľudí. Obe kórejské republiky usporadúvajú pravidelne v sporných vodách delostrelecké cvičenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu