Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čína a Južná Kórea sa obávajú KĽDR: Plánujú spoluprácu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Šéfovia diplomacie Číny a Južnej Kórey sa dnes na rokovaní v Soule dohodli na posilnení spolupráce v reakcii na jadrovú hrozbu zo strany Severnej Kórey. Oznámilo to juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra DPA.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho juhokórejský rezortný partner Jun Pjung-se sa v spoločnom komuniké zhodli, že náznaky obnovenej jadrovej aktivity Pchjongjangu predstavujú vážne ohrozenie mieru a stability v regióne. 

Ministri okrem toho diskutovali o plánovanej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Južnej Kórey.

Bezpečnostní analytici a diplomatické zdroje v uplynulých týždňoch upozorňovali na skutočnosť, že sa Severná Kórea zrejme pripravuje na vykonanie štvrtej jadrovej skúšky. KĽDR začiatkom mesiaca pohrozila prijatím "protiopatrení" namierených proti údajnej americkej hrozbe.

Podľa informácií z diplomatických kruhov Čína tento mesiac už viackrát využila diplomatické kanály v Pekingu a Pchjongjangu, aby svojmu spojencovi Severnej Kórei tlmočila svoje znepokojenie nad možnosťou vykonania štvrtej jadrovej skúšky, ktorá by predstavovala porušenie sankcií OSN.

KĽDR uskutočnila predchádzajúce jadrové testy v rokoch 2006, 2009 a 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu