Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Škóti chcú poskytnúť azyl Snowdenovi: Má to však jednu podmienku!

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Škótsky parlament zváži udelenie politického azylu bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi po prípadnom získaní nezávislosti od Británie. Zákonodarný zbor poloautonómneho britského územia takto v utorok reagoval na doručenú petíciu.

V nej signatári azyl pre Snowdena odôvodňujú potrebou prejaviť mu vďaku za odhalenie rozsiahleho sledovania komunikácie zo strany britskej tajnej služby a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Petíciu prijal parlamentný výbor, ktorý sa zaoberá individuálnymi návrhmi od občanov. Škóti budú o nezávislosti od Británie hlasovať v septembri. Vo februári bol Snowden študentmi zvolený za rektora glasgowskej univerzity.

Snowden pred takmer rokom odhalil masové sledovanie komunikácie po celom svete najmä zo strany NSA. Krátko predtým opustil USA a cez Hongkong sa dostal až do Ruska. Po týždňoch strávených na moskovskom letisku dostal od tamojších úradov v auguste dočasný azyl. Jeho informácie začal zverejňovať dnes už bývalý komentátor britského denníka Guardian Glenn Greenwald. Z nich vyplynulo, že USA v spolupráci s Britmi ilegálne sledovali aj viaceré európske vlády a ich lídrov ale i milióny bežných občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu