Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Snowden požiadal o azyl v Brazílii

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden požiadal o azyl v Brazílii. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na brazílske médiá.

"Rád by som žil v Brazílii," vyhlásil Snowden počas rozhovoru pre brazílsku televíziu Globo. Súčasne oznámil, že oficiálne požiadal o azyl Brazíliu a niekoľko ďalších krajín. Brazílske ministerstvo zahraničných vecí poprelo, že by takúto žiadosť od Snowdena dostalo.

Niektoré médiá predtým informovali, že Snowden napísal list brazílskym úradom, v ktorom ponúkol pomoc pri vyšetrovaní amerických sledovacích programov namierených voči Brazílii výmenou za politický azyl.

V Brazílii medzičasom prebieha petičná kampaň za udelenie azylu Snowdenovi. Organizátori získali pod petície už vyše milióna podpisov. Snowden (30) vlani ušiel do Hongkongu a potom Moskvy, kde dostal dočasný azyl, ktorý mu vyprší v auguste tohto roku.

V USA ho stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy Národného bezpečnostného úradu (NSA).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu