Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Známa kubánska blogerka začne vydávať nezávislý internetový denník

Yoani Sánchez
Yoani Sánchez (Zdroj: SITA)

HAVANA - Známa kubánska blogerka Yoani Sánchezová začne na budúci týždeň na Kube vydávať prvý nezávislý internetový denník, ktorým bude konkurovať štátom kontrolovanej tlači.

Jeho názov bude 14ymedio - podľa roku, keď začne vychádzať, ako aj "na počesť" 14. poschodia domu v Havane, kde sa nachádza byt, v ktorom už vyše sedem rokov píše svoje známe blogy Generácia Y venované každodennému životu i politike na Kube. 

Sánchezová dodala, že pred internetovým denníkom dáva prednosť označeniu digitálne médium.

Pri prezentácii projektu Sánchezová vyslovila predpoklad, že to bude "ťažká cesta". Dodala, že už v uplynulých týždňoch sa úrady už pokúsili o démonizáciu tvorcov nového média. Podľa jej slov niekoľko členov tímu online vydania už dostalo telefonické varovanie od agentov kubánskej štátnej bezpečnosti: verejná kritika komunistického systému je totiž na Kube považovaná za nepriateľskú propagandu a trestom za ňu môže byť väzenie. 

Blogerka sľúbila, že internetový denník bude úplne nezávislý a transparentný. Dizajn webovej stránky vznikol v Európe a na spustenie projektu bolo vynaložených 150.000 dolárov. Peniaze pochádzajú od malých darcov, spresnila blogerka a dodala: "Neprijímame žiadne peniaze od vlád, len od jednotlivcov, ktorí majú niečo spoločné so žurnalistikou." Vyjadrila nádej, že v budúcnosti sa podarí rozbehnúť aj systém predplatného.   

Médium bude mať široký záber - od politiky, cez životný štýl po kultúru, ale aj interview. V 11-člennom redakčnom tíme je okrem Sánchezovej aj jej manžel Reinaldo Escóbar, ako aj dvaja profesionálni novinári, ale i jeden zubár, inžinier a kaderník. Nikto z nich nebude poberať mzdu. "Nie je to na živobytie, sme nadšenci," vysvetlila Sánchezová.

Podľa kubánskeho zákona pre zamestnávanie v súkromnom sektore reportéri budú pôsobiť na základe štátnej licencie pre pisárov, čo je povolanie, ktoré má - ako uviedla Sánchezová - podľa súčasnej kubánskej legislatívy k žurnalistike najbližšie.  

Vysvetlila, že žurnalistike dala prednosť pred opozičnou politikou, aby tak vyjadrila kritický postoj k systému jednej strany na Kube. Vyjadrila nádej, že 14ymedio, ktorý začne vychádzať 21. mája, podporí a bude sprevádzať nevyhnutné obdobie zmien, ku ktorým dôjde v našej krajine.

Ako pripomenula agentúra Reuters, väčšina Kubáncov nový denník nebude môcť čítať, pretože prístup k internetu má len asi 2,6 milióna z celkovo vyše 11 miliónov obyvateľov ostrova, pričom väčšina z nich sa môže dostať len na štátom povolené webové stránky.

Sánchezová (38) je nositeľkou niekoľkých prestížnych novinárskych cien v Spojených štátoch a Európe a jej meno figuruje aj v zozname 100 najvplyvnejších ľudí na svete, ktorý vypracúva časopis Time.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu