Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ruský parlament schválil nové pravidlá pre blogerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu v utorok schválila návrh zákona, ktorý sprísni podmienky pre blogerov. Napísala to agentúra Reuters.

Kritici to vnímajú ako pokus prezidenta Vladimira Putina o potlačenie disentu na internete. Rada federácie nové pravidlá schválila drvivou väčšinou hlasov.

Väčšia kontrola sa dotkne ruských blogov a webových stránok, ktoré majú návštevnosť viac ako 3000 pozretí za deň. Ruská vláda oznámila, že bolo potrebné právne formalizovať definíciu blogovania.

Oponenti návrhu tvrdia, že nová legislatíva umožní prezidentovi Putinovi umlčať protivníkov, ktorí sa len málokedy dostanú do médií. Tie sú prevažne ovládané štátom alebo pro-putinovské. Oponenti preto používali internet, aby mohli organizovať protesty proti bývalému agentovi sovietskej tajnej služby KGB.

"Nová politika má za cieľ obmedzenie slobodnej výmeny informácií, obmedziť vyjadrovanie názoru, či už písaným textom, slovom alebo obrazom," vyhlásil Anton Nosik, prominentný ruský bloger a odborník na internetové médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu