Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán nehovoril o územnej autonómii, reaguje minister

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maďarský premiér Viktor Orbán nehovoril o tom, že Maďari žijúci na Ukrajine by mali mať územnú autonómiu, povedal v stredu šéf maďarskej diplomacie János Martonyi na tlačovej besede počas medzinárodnej konferencie GLOBSEC v Bratislave.

Reagoval tak na Orbánovo sobotňajšie vyjadrenie o zaistení autonómie pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy. Poukázal pritom aj na práva približne 200-tisíc etnických Maďarov žijúcich na Ukrajine. Podľa Martonyiho môže autonómia byť "rôzna – kultúrna, etnická či územná", ktorá však v prejave nebola spomenutá. Čo sa týka Ukrajiny, premiér podľa neho nevyslovil slovo autonómia, ale "spomínal dvojaké občianstvo, kolektívne práva a samosprávu".

"Naša pozícia je jasná - chceme pokračovať v dialógu a nechceme posielať viacvýznamové správy cez médiá," povedal podľa maďarskej agentúry MTI Martonyi, ktorý zároveň zdôraznil, že maďarská komunita na Ukrajine má so súčasnou vládou v Kyjeve skvelé vzťahy.

Šéf maďarskej diplomacie zároveň vyjadril, že v tomto momente nevidí dôvod na hromadenie vojenskej sily v súvislosti s krízou na Ukrajine .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu