Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orbán: Ukrajina musí dať maďarskej menšine to, čo jej patrí!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu znovu vyzval na udelenie autonómie etnickým Maďarom žijúcim v susednej Ukrajine, ktorá sa už mesiace zmieta v kríze.

"Ukrajina nebude stabilná ani demokratická, ak nedá svojim menšinám vrátane tej maďarskej to, čo im patrí. Dvojité občianstvo, kolektívne práva a autonómiu," vyhlásil Orbán v piatok večer pre štátnu televíziu. Rovnaká výzva z minulého týždňa sa stretla s negatívnym ohlasom zo strany jeho európskych susedov, kde taktiež žije maďarská komunita.

Orbán ju vyslovil na svojej inaugurácii v parlamente presne pred týždňom. Šéf maďarskej diplomacie János Martónyi sa snažil počas návštevy Bratislavy jeho slová zmierniť a vyhlásil, že staronový premiér nežiada územnú autonómiu, ale kultúrnu a etnickú.

Orbán po svojej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády a medzi nimi aj práva pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy, ktorým jeho predchádzajúca vláda priznala maďarské občianstvo. Poukázal pritom aj na približne 200-tisíc etnických Maďarov žijúcich na Ukrajine, ktorých bude podľa neho maďarská vláda podporovať v ich snahe o získanie autonómie.

Tá môže mať podľa Orbána veľa podôb, ukrajinskí Maďari sa však sami musia rozhodnúť, akú formu uprednostnia. Zároveň vyjadril podporu Ukrajine a jej novému vedeniu. "V rozpore s medzinárodným právom Rusko narušilo územnú celistvosť Ukrajiny. V tejto veci Ukrajinu podporujeme," zdôraznil Orbán.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu