Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Moskva bude o plyne rokovať, len ak Kyjev uhradí dlh

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusko bude pripravené na ďalšie rokovania s Ukrajinou o dodávkach zemného plynu iba vtedy, keď Kyjev uhradí svoj dlh Moskve za plyn. Povedal to v pondelok námestník ruského ministra energetiky Anatolij Janovskij.

"Chceme, aby sa zmluvné záväzky splnili. S cieľom pokračovať v rokovaniach by sa mal uhradiť dlh," povedal Janovskij novinárom. Moskva tvrdí, že Kyjev jej za plyn dlhuje 3,51 mld. USD. Rusko pritom vyhlásilo, že od júna musí Ukrajina za dodávky plynu platiť vopred.

Ruské ministerstvo energetiky minulý týždeň uviedlo, že spoločnosť Gazprom pošle Kyjevu predbežný účet za júnové dodávky plynu pred 16. májom a júnové dodávky plynu budú odzrkadlením toho, aké platby Gazprom dostane pred 31. májom. Ukrajina chce zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009, na základe ktorého Kyjev nakupuje stanovený objem plynu bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie. Cena plynu pre Ukrajinu je 485 USD za tisíc kubických metrov, čiže je najvyššia v Európe.

Gazprom, ktorý je hlavným ruským producentom plynu, pokrýva zhruba 30 % spotreby plynu v Európe a približne polovica jeho exportu prechádza cez Ukrajinu. V pondelok Gazprom informoval, že dodávky plynu do Európy zostávajú stabilné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu