Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nemeckí poslanci tvrdia: Chceme vypočuť Snowdena!

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckí poslanci sa včera rozhodli, že chcú položiť otázky bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi v rámci parlamentného vyšetrovania masového sledovania nemeckých občanov, ktoré Snowden odhalil. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Väčšina výboru sa rozhodla, že si chce vypočuť pána Snowdena," povedal konzervatívny predseda výboru zriadeného pre vyšetrenie činnosti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku, Roderich Kiesewetter.

Zatiaľ nerozhodli, či Snowdena, ktorý dostal azyl v Rusku, pozvú do Nemecka, aby svedčil osobne o sledovacej činnosti NSA, ktorá skalila vzťahy medzi Washingtonom a Berlínom. Snowdenovi hrozí zatknutie a vydanie, ak vkročí na pôdu akejkoľvek spojeneckej krajiny USA.

V USA ho vlani obvili z krádeže vládneho majetku, neautorizovaného zverejnenia národných bezpečnostných informácií a úmyselného poskytnutia tajných spravodajských informácií neautorizovanej osobe. 

Mohol by svedčiť zo zahraničia, ale nemecká opozícia argumentuje, že sa Snowden bude môcť vyjadrovať slobodne iba ak bude v Nemecku. Konzervatívci Angely Merkelovej to doteraz odmietali v obave, že priviesť Snowdena do Berlína by ešte viac naštrbilo vzťahy Nemecka s USA, ktoré utrpeli po odhalení, že Američania odpočúvali aj mobilný telefón samotnej spolkovej kancelárky.

Sociálni demokrati (SPD), ktorí sa delia o moc s Merkelovej konzervatívcami vo "veľkej koalícii", povedali, že by súhlasili s vypočúvaním Snowdena v Nemecku alebo Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu