Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kerry vyzval Snowdena, aby sa vrátil domov a čelil spravodlivosti

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Šéf diplomacie USA John Kerry dnes označil bývalého spolupracovníka amerického Národného bezpečnostného úradu (NSA) Edwarda Snowdena za "utečenca pred spravodlivosťou" a zároveň ho vyzval, aby sa "vzmužil a vrátil späť do Spojených štátov".

Kerry odpovedal na otázky novinárov žiadajúcich reakciu na obsiahly rozhovor Snowdena s redaktorom Brianom Williamsom, ktorý sa uskutočnil v Moskve. Snowden hovoril o tom, ako bol vycvičený za špióna v klasickom zmysle slova, ako žil i pôsobil v utajení v zahraničí, pričom pracoval pre CIA aj americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA).

V rozhovore Snowden zároveň povedal, že nikdy nemal v pláne ukrývať sa v Rusku, keby nebol donútený po tom, ako mu americké úrady zrušili platnosť pasu.

"Nuž, pre takého vraj múdreho chlapa, je to dosť hlúpa odpoveď. Ak by sa chcel pán Snowden vrátiť do Spojených štátov, už by bol v lietadle," reagoval v rozhovore pre stanicu NBC Kerry s tým, že by sa mal Snowden za svoj prípad zodpovedať americkému ľudu.

"Vlastenec by nikdy neutiekol. Môže sa vrátiť, ale je utečencom pred spravodlivosťou. Ak sa natoľko stará o dobro Ameriky a verí v Ameriku, mal by dôverovať aj americkej justícii," povedal Kerry.

"Myslím si, že je zmätený. Domnievam sa, že je to veľmi smutné. Ale je to muž, ktorý narobil svojej krajine veľké škody," uviedol v rozhovore americký minister zahraničných vecí.

Snowden vlani ušiel do Hongkongu a potom Moskvy, kde dostal dočasný azyl. Predpokladá sa, že odcudzil 1,7 milióna počítačových dokumentov. Dokumenty, ktoré boli zverejnené, odhalili rozsiahle programy NSA na zhromažďovanie údajov o e-mailoch, telefonátoch a používaní internetu od stoviek miliónov Američanov.

V Spojených štátoch Snowdena vlani obvinili z krádeže majetku americkej vlády, nepovolenej komunikácie o informáciách z oblasti národnej bezpečnosti a zo svojvoľného odovzdania tajných informácií nepovolenej osobe. Celý rozhovor odvysiela NBC v noci na štvrtok.

Američan nedávno pre nemecký časopis Stern uviedol, že má nové informácie, o ktoré sa chce podeliť s vyšetrovacím výborom nemeckého Bundestagu, zaoberajúcim sa problémom špionáže NSA. Vyjadril presvedčenie, že boli porušené ústavné práva nemeckých občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu