Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na oslavu vylodenia v Normandii príde Merkelová a Obama: Putin je otázny

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretne s vodcami západných krajín prvýkrát od vypuknutia ukrajinskej krízy 6. júna vo francúzskej Normandii, kde sa zúčastní na spomienkových oslavách 7O. výročia vylodenia spojencov v druhej svetovej vojne.

Putinovu plánovanú účasť potvrdil televízii BFM ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexander Orlov po tom, ako sa francúzsky prezident a minister obrany vyjadrili, že ruský prezident, ktorého Západ obviňuje z destabilizácie Ukrajiny, je tam stále vítaný.

Medzi pozvanými hosťami sú napríklad americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová, informovala agentúra Reuters.

"Povedal som Vladimirovi Putinovi, ako predstaviteľovi ruského národa, že jeho účasť na slávnosti je vítaná," povedal prezident Francois Hollande. Minister obrany Jean-Yves Le Drian zdôraznil, že zrušiť pozvanie Putina by bolo historickou urážkou.

Vzťahy Moskvy so Západom sa výrazne zhoršili po ruskej anexii Krymu. USA a Európska únia uvalili na desiatky Rusov sankcie a vodcovia členských krajín skupiny G-7 zrušili svoju účasť na summite s Putinom v Soči na budúci mesiac.

V USA sa hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová vyjadrila, že spomienkové akcie na druhú svetovú vojny sú separátna záležitosť.

"Bez ohľadu na naše terajšie nezhody pre Ukrajinu, zostáva faktom, že USA, Británia, Francúzsko, Sovietsky zväz a mnohé ďalšie štáty sa pred 70 rokmi spojili, aby porazili nacizmus," povedala Psakiová na pravidelnom tlačovom brífingu.

"Bolo to historické víťazstvo a tí, ktorí sa obetovali, aby priniesli mier, si zaslúžia, aby sme im ...vzdali poctu."

"Vylodenie a akcia v Normandii by neboli bývali úspešné bez východného frontu. Vo chvíľach spomienkových osláv je dôležité, aby tam boli prítomní tí, ktorí sa toho zúčastnili," citovala agentúra Reuters francúzskeho ministra obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu