Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ predstavila plán pre lepšie využitie modrej ekonomiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstavila dnes akčný plán pre inovácie v oblasti "modrej ekonomiky", ktoré majú pomôcť udržateľným spôsobom využívať bohatstvo oceánov a podporiť rast a zamestnanosť v Európe.

Komisia upozornila, že dve tretiny našej planéty pokrývajú oceány a moria a ak sa ľuďom podarí obhospodarovať ich udržateľným spôsobom, môžu im poskytovať zdroje potravín, liekov a energie a zachovávať zároveň ekosystémy pre budúce generácie.

Eurokomisárka pre námorné záležitosti a rybárstvo Maria Damanakiová v tejto súvislosti upozornila na dôležitosť iniciatívy na vytvorenie digitálnej mapy celého morského dna európskych vôd.

Podľa jej slov existujú viaceré prekážky, ktoré treba prekonať. Poznatky o moriach sú stále obmedzené, námorný výskum medzi členskými štátmi nie je prepojený a na druhej strane budúca európska pracovná sila bude potrebovať viac inžinierov a vedcov, ktorí budú schopní uplatniť nové technológie v morskom prostredí.

"Vieme toho možno viac o povrchu Mesiaca a Marsu než o morskom dne vo veľkých hĺbkach. Inovácie v námornej oblasti majú obrovský potenciál pre naše hospodárstvo, pomôžu nám poradiť si s výzvami ako zmena klímy a potravinová bezpečnosť. Modrý rast je hlavným cieľom programu Horizont 2020, nášho nového programu pre výskum a inovácie," upozornila eurokomisárka pre výskum a inovácie Máire Geogheganová-Quinnová.

Akčný plán EÚ navrhuje okrem iného vypracovať digitálnu mapu celého morského dna európskych vôd do roku 2020 a vytvoriť online informačnú platformu pre projekty morského výskumu v rámci programu Horizont 2020, ako aj morského výskumu na vnútroštátnej úrovni, ktorá má začať fungovať pred koncom roku 2015. Ďalej bude nutné založiť fórum pre vedu a podnikanie v modrej ekonomike, ktoré bude zahŕňať súkromný sektor, vedcov a mimovládne organizácie. Prvé stretnutie bude v roku 2015 pri príležitosti Európskeho námorného dňa v gréckom Pireu.

Námorná alebo "modrá" ekonomika EÚ je široká oblasť, v ktorej dnes pracuje vyše 5 miliónov zamestnancov v rôznych odvetviach ako rybolov, doprava, morské biotechnológie a získavanie energie z obnoviteľných zdrojov na mori. Modrý rast predstavuje "prioritnú oblasť" v programe Horizont 2020 s osobitným rozpočtom 145 miliónov eur na roky 2014–2015.

Komisia upozornila, že približne 30 percent morského dna okolo Európy ešte nebolo preskúmaných. Či už ide o menšie oblasti Biskajského zálivu pri pobreží Pyrenejského polostrova až po veľké plochy Severného mora, Iónskeho mora a strednej časti Stredozemného mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu