Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Desať najväčších absurdít Európskej únie: Toto vážne nie je vtip!

10 najväčších absurdít Európskej únie
10 najväčších absurdít Európskej únie

BRUSEL - Európska únia je známa svojimi absurditami. Výber tých najlepších pre topky zozbieral kandidát na europoslanca Matovičovcov Maroš Paulini.

1. Klimatické zmeny majú dopad na rovnosť žien

Návrh uznesenia Európskeho parlamentu(EP) o ženách a zmene klímy č. 2011/2197(INI) v samotnom uznesení sa uvádza, že síce ženy tvoria 50% svetovej populácie, ale žijú podstatne ekologickejšie ako páni. EP navrhuje vykonať rozsiahle štúdie, ktoré budú mapovať  spojitosť klimatických zmien a rovnosti žien.

Zdroj:  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0049+0+DOC+XML+V0//SK

2. Ošípané majú citlivé uši
Smernica Rady 2008/120/ES hovorí, že v časti budovy, kde sa chovajú ošípané, nesmie byť prekročená hladina nepretržitého hluku  85 decibelov a je potrebné sa vyhnúť stálemu alebo náhlemu hluku.

3. Sliepky majú nárok na posledné jedlo

V Nariadení Rady 2007/43/EC sa píše, že sliepka musí dosť posledné jedlo najmenej 12 hod pred smrťou.

4. Cirkusové zvieratá potrebujú pasy, pričom cirkusové myši môžu cestovať pod spoločným pasom

Podľa nariadenia Komisie (ES) 1739/2005 je vhodné obstarať pasy pre zvieratá z cirkusu.

10 najväčších absurdít Európskej únie

5. Európske školy - zdanie rovnosti?

Deti európskych úradníkov majú zadarmo školy, ktoré financuje EÚ. Iné deti po splnení podmienok musia platiť aj 15 000 eur. Rovnosť príležitostí je teda asi tabu, nehovoriac o tom, že na financovaní  sa podieľame všetci. Zdroj:  http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/administration/euschools/index_sk.htm

6. Aký veľký musí byť banán?

Všetky banány dovezené do Európskej únie musia byť najmenej 14 centimetrov dlhé a hrubé 2,7 cm.

7. Vajcia na kilo

V roku 2010 Európska únia oznámila legislatívny zámer, podľa ktorého by cena všetkého jedla bola spojená s jeho hmotnosťou, nie kvantitou, počtom. To by znamenalo, že ak si vypýtame 10 vajec, cena nebude za kus, ale podľa váhy. Pokiaľ ide o slepačie vajcia, je to takmer nemožné.

8. Žiadne slony na obaloch od mlieka

Slony, rozprávkové bytosti a milé zvieratká na obaloch od mlieka pre deti sú podľa EÚ zavádzajúce.

Zdroj: http://www.glbrain.com/index.php?r=tool/view&id=17869&toolType=1

9. Viacej povinností pre zamestnancov, no žiadna vlastná ochrana

Podľa odporúčania EP č. 2012/2061 (INI) pre prijatie zákona o menežmente reštrukturalizácie musí mať každý zamestnanec viacročný plán rozvoja a dlhodobú stratégiu kvantitatívneho a kvalitatívneho rozvoja pracovných schopností s ohľadom na inovácie. Európska únia však doteraz nemá vlastnú nadnárodnú kontrolu dodržiavania pracovných pravidiel a zabraňovaniu zneužívania zamestnancov. Napríklad Slováci pracujúci v zahraničí sa musia obracať na národné orgány ochrany práce. To môže znamenať dlhšiu dobu riešenia, ako v prípade vyhodeného Slováka, ktorý si ocukril jahody a bol vyhodený z práce.

10. Priama demokracia alebo iba zdanie?

Od roku 2012 prijali členské štáty možnosť Občianskej iniciatívy EÚ. Iniciatíva umožňuje jednému miliónu občanov EÚ požiadať Európsku komisiu, aby navrhla legislatívu v oblasti, ktorá spadá do niektorej z politík Únie. Avšak zber podpisov sa môže začať, až potom, čo Komisia schváli iniciatívu ako prijateľnú.

Keď sme sa spýtali Maroša Pauliniho, čo sú 3 veci, ktoré by chcel presadiť v EÚ namiesto vyššie uvedených absurdít, uviedol: "Najdôležitejšia je jednoznačne ochrana Slovákov pracujúcich v zahraničí. Nikto si z nás nesmie robiť otrokov. Dôležité je tiež vyhlásiť pôdu za základné právo, tak aby sa dalo brániť jej vykupovaniu cudzincami. Napokon je potrebné vrátiť naspäť moc ľuďom posilnením európskej občianskej iniciatívy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu