Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Smrť v plameňoch

Prvé americké obete vo vesmírnom ťažení. Zľava: Virgil Ivan „Gus“ (1926 - 1967), Edward Higgins White II. (1930 - 1967), Roger Bruce Chaffee (1935 - 1967). Zobraziť galériu (2)
Prvé americké obete vo vesmírnom ťažení. Zľava: Virgil Ivan „Gus“ (1926 - 1967), Edward Higgins White II. (1930 - 1967), Roger Bruce Chaffee (1935 - 1967).

CAPE CANAVERAL - Dobýjanie vesmíru si za desaťročia vyžiadalo mnoho ľudských životov na americkej i sovietskej strane. Prvými americkými obeťami sa presne pred 40 rokmi stali astronauti Virgil Grissom, Edward White a Roger Chaffee. Nešťastná trojica zhorela pri teste v kabíne Apolla 1.

Mala to byť jedna zo skúšok pred plánovaným letom okolo Zeme, ktorý sa mal uskutočniť o štyri týždne. S dvoma astronautmi sa však prerušilo rádiové spojenie. Kým sa technici snažili chybu opraviť, v kabíne došlo ku skratu. Okamžite ju pohltili plamene. „Máme oheň v kokpite!“ stihol ešte vykríknuť zdesený Chaffee, ktorému ako jedinému fungovala vysielačka. O 17 sekúnd však už boli astronauti mŕtvi. Horiace peklo v kabíne vytvorila čisto kyslíková atmosféra v nej, ako aj mnoho horľavých materiálov, vrátane kombinéz astronautov.

White a Grissom sa ešte snažili otvoriť dvere, nemali však žiadnu šancu. Všetci traja sa udusili, a navyše utrpeli popáleniny tretieho stupňa. Nešťastný Chaffee sa nestihol ani pohnúť - technici ho našli pripútaného v sedadle. Iróniou osudu je, že skúsený Grissom už dlho predtým kritizoval kabínu ako nebezpečnú a na smrť bol vždy pripravený. „Robíme v nebezpečnej oblasti a dúfam, že ak sa nám niečo stane, nezdrží to program. Dobýjanie vesmíru predsa stojí za riskovanie života,“ povedal dva roky pred smrťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu