Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrtiaci vírus MERS útočí: V USA zaznamenali prvý prípad!

vírus MERS
vírus MERS (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - V Spojených štátoch zaznamenali prvý prípad nákazy smrtiacim koronavírusom MERS. Ochorenie sa potvrdilo u zdravotníka, ktorý nedávno cestoval do Saudskej Arábie, odkiaľ pochádza väčšina nakazených obetí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Pacient cestoval 24. apríla z Rijádu do Londýna, kde na letisku Heathrow prestúpil na let do USA. Z Chicaga išiel potom autobusom do bližšie neurčeného mesta v štáte Indiana. O tri dni neskôr začal mať muž dýchacie problémy, horúčku a kašeľ. Na pohotovosti, kde sa prihlásil, mu vzhľadom k jeho nedávnemu pobytu urobili aj testy na MERS a v piatok bola prítomnosť vírusu potvrdená.
 
Ako uviedla lekárka Anne Schuchatová, ktorá má v CDC na starosti ochorení dýchacieho ústrojenstva, prvý prípad koronavírusu MERS v USA je dôvodom veľkého znepokojenia najmä kvôli tomu, že ide o chorobu veľmi nákazlivú. Takmer tretina prípadov nakazenia vírusom končí smrťou pacienta. Riziko nákazy širšej verejnosti je však podľa nej malé.
 
Symptómy koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sa porovnávajú s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré v roku 2003 usmrtilo cez 800 ľudí. MERS sa začal šíriť z ​​Blízkeho východu a na rozdiel od SARS k jeho symptómom patrí okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek.
 
Celkový počet obetí tejto infekcie od jej vypuknutia v septembri 2012 dosiahol viac ako 100, cez 300 ľudí sa vírusom nakazilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu