Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tornáda a búrky v USA: Už si vyžiadali najmenej 35 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOUISVILLE - Najmenej 35 ľudí zahynulo a desaťtisíce Američanov si museli nájsť úkryty v dôsledku smrtiacich tornád, ktoré tri dni ničili obydlia a firmy na juhu Spojených štátov, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Sériu tornád vo viac než desiatich amerických štátoch vyvolala nebezpečná búrka. Záchranné tímy v Mississippi a v Alabame, ktoré doteraz hľadali a zachraňovali ľudí, už začali s odstraňovaním následkov.

Meteorológovia v utorok zmiernili pôvodne hrozivé predpovede o tretej vlne tornád, búrka do večera miestneho času podstatne zoslabla. V niektorých oblastiach však zostali v platnosti varovania pred tornádom a nariadenia na pozorovanie.

Tornádo - široké 800 metrov - zasiahlo v nedeľu predmestie Little Rocku v Arkansase, pričom spôsobilo deštrukciu v pásme dlhom 130 kilometrov. Najmenej 15 ľudí prišlo o život. Búrky a tornáda zabili v nedeľu aj jedného človeka v Oklahome a dvoch v Iowe.

V utorok zasiahlo tornádo päť okresov Severnej Karolíny, ale spôsobilo len hmotné škody - miernenejšie poškodilo budovy a vyvrátilo niekoľko stromov. Dve mestá hlásili väčšie povodne. Nikto neutrpel zranenia.

V americkom štáte Mississippi zahynulo v pondelok v dôsledku tornád 12 ľudí, traja ďalší pri autonehodách. Počasie najväčšmi postihlo okres Winston, kde bolo deväť obetí.

Jednou z obetí bola majiteľka centra dennej detskej starostlivosti v Louisville, odkiaľ evakuovali vážne zranené dieťa. Úrady nepredpokladajú, že v čase nešťastia boli v centre aj iné deti.

Na severovýchode Mississippi v meste Tupelo - známom ako rodisko Elvisa Presleyho - zničilo každú budovu v zástavbe na dvoch uliciach. Po záchrannej akcii sa v utorok ráno začalo s odstraňovaním trosiek.

V americkom štáte Alabama zahynuli traja ľudia vrátane študenta alabamskej univerzity, ktorý v meste Tuscaloosa hľadal úkryt v suteréne jednej budovy a spadol na neho oporný múr.

Na juhu Tennessee zahynuli v noci na utorok pri silnej búrke, ktoré bola zrejme tornádom, dvaja ľudia. Vietor zničil niekoľko domov a strednú školu v okrese, hraničiacom s Alabamou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu