Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sviatok práce v Rusku: Obrovské oslavy na Červenom námesti prvýkrát od pádu ZSSR

Červené námestie v Moskve Zobraziť galériu (4)
Červené námestie v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Asi 100.000 ľudí sa dnes zúčastnilo na tradičnom prvomájovom sprievode v Moskve, ktorý sa uskutočnil na Červenom námestí prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Na počesť pracujúcich ho zorganizovali odborové zväzy, Súčasne bol však oslavou ruskej anexie Krymu, informovala agentúra Associated Press. Úrady povolili prvomájovú manifestáciu v blízkosti Kremľa po tom, ako sa v krajine po pripojení ukrajinského Krymu k Rusku dvihla vlna vlastenectva,

Účastníci sprievodu niesli transparenty s heslami ako "Najlepšia dovolenka je na Kryme" a "Putin má pravdu". Dopĺňali ich ruské zástavy, dodala agentúra.

Sviatok práce v Rusku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes povedal tisícom pracujúcich, ktorí sa zišli na Sviatok práce v hlavnom meste Teheráne, že podporuje zriadenie "slobodných" odborov, do "bez zásahov štátu". Predchodca Rúháního, Mahmúd Ahmadínežád, veľa odborov rozpustil a naoko nechal fungovať iba bezmocné odborové organizácie. 

Sviatok práce v Rusku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Organizácie a odborové zväzy pracujúcich by mali byť vytvárané slobodne," povedal dnes Rúhání. "Vláda by do nich nemala zasahovať," dodal.

Sviatok práce v Rusku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V centre Bagdadu, neďaleko hlavného sídla Irackej komunistickej strany, usporiadali prvomájové zhromaždenie desiatky ľudí, zväčša komunistov. Niesli iracké vlajky a vlajky Sovietskeho zväzu, napísala Associated Press.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu