Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šlendriánska robota: Zmiznutý boeing 17 minút nikoho nezaujímal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - V deň, kedy sa stratilo malajzijské dopravné lietadlo, si 17 minút nikto nevšimol, že zmizlo z radarov. Oficiálna záchranná operácia sa začala až po štyroch hodinách. Vyplýva to z predbežnej správy o marcovom zmiznutí lietadla s 239 ľuďmi na palube, ktorú dnes zverejnilo malajzijského ministerstvo dopravy a z ktorej citovala americká CNN.

Malajzii správu najprv poskytla medzinárodná organizácia pre civilné letectvo ( ICAO ), teraz päťstranový dokument zaslala médiám. Správa odhaľuje, že lietadlo, ktoré smerovalo z Malajzie do Číny, zmizol z radaru v Kuala Lumpur 8. marca v noci v 1:21 miestneho času. Vtedy sa mala posádka kontaktovať s letových dispečerov vo vietnamskom Hočiminovom Meste. Lenže nič také sa nestalo. Trvalo 17 minút, než sa vietnamskí dispečeri začali Malajzijcov pýtať, kde sa lietadlo nachádza.

Potom nastala štvorhodinová priehlbina- medzi chvíľou, keď sa zistilo, že lietadlo zmizlo a okamihom, kedy úrady začali záchrannú operáciu. Správa nevysvetľuje, čo sa dialo v týchto štyroch hodinách, hovorí len, že Malajzia vtedy kontaktovala Singapur, Hongkong a Kambodžu. Tieto štyri hodiny ale mohli byť rozhodujúce, poznamenala CNN.

Správa malajzijského ministerstvo dopravy tiež odporúča Medzinárodnej organizácii pre civilné letectvo, aby bolo zavedené sledovanie civilných dopravných lietadiel v reálnom čase. Tohtoročné zmiznutie lietadla Malaysia Airlines aj zmiznutie stroja Air France v roku 2009 sú vraj dôkazom toho, že podobné sledovanie by bolo prospešné.

"Dvakrát za posledných päť rokov došlo k prípadu, kedy obrovské dopravné lietadlo zmizlo a jeho posledná pozícia nie je známa. Táto neistota viedla k vážnemu problému pri lokalizovaní lietadla v čase, "uviedlo ministerstvo.

Malajzijského lietadlo zmizlo 8. marca cestou z Kuala Lumpur do Pekingu. Podľa vyšetrovateľov sa stroj z neznámych dôvodov odchýlil ďaleko od svojej trasy. Pôvodne boli vytýčené dve zóny hľadania- severnú medzi Thajskom a Kazachstanom zahŕňajúce aj Bengálsky záliv a južnú v Indickom oceáne. Vyšetrovatelia sa neskôr na základe satelitných dát priklonili k tomu, že lietadlo skončilo vo vodách Indického oceánu. Jeho trosky však doteraz nenašli .

Rozsiahle letecké pátranie po hladine Indického oceánu bolo v stredu oficiálne ukončené. A hľadanie stôp po zmiznutom lietadle na morskej hladine západne od austrálskych brehov ukončila aj väčšina lodí. Austrálske úrady uviedli, že v najbližších týždňoch sa pátranie sústredí na prieskum morského dna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu