Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká hrozba pred MS vo futbale v Brazílii: Násilnosti v uliciach, ľudia umierajú!

Protesty kvôli smrti tanečníka
Protesty kvôli smrti tanečníka (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Majstrovstvá sveta vo futbale sa začínajú o zhruba mesiac a pol. V súvislosti s tým sa vynárajú obavy, či Brazília predstavuje dostatočne bezpečné miesto pre konanie tak veľkého podujatia. Momentálna situácia však svedčí o opaku. Pri násilnostiach, ktoré tam vypukli, už zomrelo niekoľko ľudí.

Polícia pred letnou olympiádou, ktorú bude brazílske Rio de Janeiro hostiť o dva roky, a tohtoročným svetovým šampionátom (12.6.-13.7), bojuje s veľkým problémom. Snaží sa vykoreniť kriminalitu z favel, brazílskej obdoby slumov, ktoré sú obľúbeným pôsobiskom gangov. Policajti v posledných rokoch výrazne posilňujú svoju prítomnosť v chudobných oblastiach mesta a vytvorili niekoľko desiatok stálych jednotiek pôsobiacich v jednotlivých favelách.

Rázne policajné akcie sa však vedľa úspechov stretávajú aj s tvrdou kritikou, lebo občas sú spojené s údajne zbytočnými obeťami. Súčasnú vlnu násilia vyvolala podľa médií smrť 25-ročného Douglasa Pereiru, ktorý ako televízny tanečník patril v miestnej komunite k obľúbeným verejným postavám. "Policajti ubili môjho priateľa k smrti, rovnako ako mučili a zabíjali v iných komunitách," povedal obyvateľ favely Johanas Mesquita.

Minulý týždeň došlo kvôli Pereirovej smrti k rozbrojom medzi políciou a obyvateľmi slumu Pavao-Pavaozinho. Najvyšší bezpečnostný úrad štátu Rio de Janeiro pripustil, že muž mohol byť zastrelený políciou. Predmetný slum sa nachádza medzi dvojicou štvrtí s najdrahším prenájmom. Leží iba niekoľko stoviek metrov od kľúčového dejiska letných olympijských hier, ktoré sa uskutočnia v roku 2016.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu