Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania zneužívali chybu internetu, aby sa dostali k informáciám: Sme v ohrození?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) dlhodobo využívala závažnú bezpečnostnú chybu internetu, o ktorej existencii sa užívatelia dozvedeli ešte len tento týždeň. Fakt, že NSA využívala pre prístup k citlivým informáciám takzvanú Chybu krvácanie srdca (Heartbleed Bug), potvrdili agentúre Bloomberg dva zdroje oboznámené s tajnými programami vládnej spravodajskej služby.

Skutočnosť, ktorú vedenie tajných služieb oficiálne popiera, opäť rozvírila diskusiu o činnosti NSA, ktorú sa nedávno rozhodol po minuloročnej afére výrazne obmedziť prezident Barack Obama, sa prostredníctvom vážnej chyby hojne využívanej šifrovacej knižnice OpenSSL bola schopná dostať k chráneným dátam vrátane súkromných hesiel užívateľov internetu, tvrdia zdroje agentúry Bloomberg. Vládna rozviedka podľa nich využívala Heartbleed Bug takmer dva roky. Verejnosť sa pritom o tejto chybe dozvedela až pred niekoľkými dňami prostredníctvom spoločnosti Google, ktorá ju objavila v spolupráci s fínskou firmou Codenomicon.

NSA sa podľa informácií Bloombergu rozhodla utajiť existenciu chyby, pretože jej prostredníctvom chcela monitorovať potenciálne hrozby pre bezpečnosť USA či osoby späté s terorizmom, tvrdia zdroje Bloombergu.

Tajné služby však jej dlhodobé využívanie oficiálne popierajú. "Správy o tom, že by NSA alebo ktorákoľvek iná súčasť vládnych úradov vedela o takzvanej Chybe krvácanie srdca pred rokom 2014 sú mylné," odpovedalo agentúre na otázku vo vyhlásení vedenie amerických tajných služieb.

Podľa expertov na počítačovú bezpečnosť si vládna rozviedka síce prostredníctvom chyby opatrila prístup k heslám umožňujúcim rozsiahle nabúranie do súkromných počítačov. Tým, že udržiavala chybu v tajnosti, však vystavila milióny ľudí riziku útoku hackerov či zahraničných tajných služieb."Je to rana do tváre tvrdeniu tajnej služby o tom, že jej ide v prvom rade o bezpečnosť. Ľudia zaoberajúci sa počítačovou bezpečnosťou ich za to budú chcieť roztrhať," komentoval praktiku niekdajší IT špecialista americkej armády Jason Healey.

Jedna z najzávažnejších bezpečnostných hrozieb v histórii internetu šokovala aj rad expertov, pretože vystavilo potenciálnym útokom dve tretiny siete. Prevádzkovatelia stránok kvôli nemu tento týždeň vyzvali užívateľov, aby si zmenili heslá k e-mailom či bankovým kontám.

NSA sa stala terčom kritiky už vlani, kedy vďaka odhaleniam jej bývalého technika Edwarda Snowdena vyšli najavo fakty o tajných programoch sledujúcich telefonickú komunikáciu miliónov ľudí v USA i vo svete. Prezident Obama v marci navrhol Kongresu výrazné obmedzenie právomoci rozviedky v prístupe k dátam o telefonátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu