Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prelomové rozhodnutie súdu EÚ: Google musí vymazať informácie o vás!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Spoločnosť Google musí na žiadosť bežných užívateľov odstrániť výsledky niektorých vyhľadávaní v prípade, že obsahujú staré či irelevantné informácie. Rozhodol o tom dnes Súdny dvor Európskej únie. Rozsudok je podľa agentúry AP dôležitým testom tzv. "práva byť zabudnutý".

Súdny dvor EÚ uviedol, že Google má kontrolu nad súkromnými údajmi jednotlivcov, pretože v niektorých prípadoch systematickým spôsobom zbiera a prezentuje linky k nim. Google namietol, že nemá kontrolu nad osobnými údajmi; len poskytuje linky k informáciám, ktoré sú už voľne a legálne dostupné na internete.

Súd vyhlásil, že používatelia by za niektorých podmienok mali mať možnosť obrátiť sa na Google so žiadosťou o odstránenie linkov na osobné údaje.

Agentúra DPA dopĺňa, že rozsudok súvisí s prípadom Španiela, ktorého meno bolo v roku 1998 zverejnené v novinách v súvislosti s dražbou majetku kvôli dlhom. Linky k tejto informácii sa v súvislosti s jeho menom vo vyhľadávaniach Google opakovane objavovali.

Od roku 2009 sa Španiel pokúšal o odstránenie tejto on-line informácie s tým, že sa tento súdny proces skončil už pred mnohými rokmi a nie je viac relevantný. Na jeho stranu sa postavil španielsky úrad pre ochranu údajov. Ten v roku 2010 nariadil spoločnosti Google, aby linky odstránila. Internetový gigant sa voči rozhodnutiu odvolal, a Španielsko sa následne obrátilo na Súdny dvor EÚ.

Ten rozhodol, že postup spoločnosti je v rozpore so základnými právami jednotlivca a že ľudia by  m a l i   m a ť  možnosť požadovať odstránenie linkov s "neadekvátnymi, irelevantnými alebo už neaktuálnymi informáciami".

Podľa súdu by sa mala hľadať "spravodlivá rovnováha" medzi právom jednotlivca na súkromie a ochranou údajov a "legitímnymi záujmami používateľov internetu, ktorí majú záujem o prístup k týmto informáciám".
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu