Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranca, ktorý našiel Michala v Osle: Bol zbitý, premrznutý na kosť a vydával čudesné zvuky!

V Osle nájdený Čech Michal
V Osle nájdený Čech Michal (Zdroj: ap.mnocdn.no)

OSLO - Čech, ktorého až do piatku nedokázala nórska polícia identifikovať, môže vďačiť za svoj život kosovskému Albáncovi Samimu Sadikimu. Muža trpiaceho stratou pamäti totiž našiel práve on. Stalo sa to ešte v decembri minulého roka. Michal bol na kosť premrznutý. Záchranca si pritom až donedávna myslel, že nájdený muž je už dávno po smrti.

Kosovský Albánec Sami Sadiki žije v Nórsku už 12 rokov. Čecha našiel ešte 14. decembra okolo druhej hodiny popoludní. Ako záchranca povedal, neznámy muž ležal na chodníku pred umývačkou automobilov a hlavu a krk mal strčené do snehu. Bol oblečený naľahko, zďaleka nemal taký odev, aký sa nosí v decembri.

Ako uvádza idnes.cz, Sadiki pristúpil k ležiacemu mužovi. Prehovoril naňho nórsky. Neznámy muž však nereagoval. "Potom som skúsil frázy v angličtine, nemčine a holandčine, ale on stále nereagoval," opisuje záchranu Čecha Sadiki. Ten ovláda, podobne ako nájdený muž, niekoľko rečí. Použil preto ešte pár jazykov, no až keď na muža prehovoril poľsky, zbadal v jeho očiach reakciu. "Pochopil som, že asi rozumie slovanským jazykom," vysvetľuje záchranca.

Podľa Sadikiho bol muž, ktorý si po nájdení hovoril John Smith, na prvý pohľad premrznutý. Jeho tvár bola dôsledkom mrazu sfarbená domodra. Ako opisuje, hneď mu napadlo, že muža niekto mučil, pretože mal na zápästiach poranenia a červenú kožu. Vyzeralo to, akoby bol spútaný. Týmito slovami potvrdil výpoveď Čecha, ktorý povedal, že ho niekto mučil a bol aj sexuálne napadnutý. Kosovský Albánec ďalej hovorí, že nájdený muž bol vyziabnutý, vyhladovaný, vystrašený a nebol schopný hovoriť. Údajne vraj vydával iba divné zvuky.

Sadikimu potom prišiel na pomoc okoloidúci a zamestnanec umývačky áut. Čecha preniesli do umývacej haly a následne privolali sanitku. Odviezli ho do nemocnice a kosovský Albánec sa domnieval, že tým pre neho všetko skončilo. O deň neskôr ho však predvolali na políciu. Podrobne musel opísať udalosti, ako sa mu podarilo muža nájsť. 

"O niekoľko dní neskôr som sa dopočul, že muž zomrel. Bol som hrozne smutný. Netušil som, že je nažive, kým som v stredu večer neotvoril noviny," hovorí Sadiki a dodáva: "Niečo v pohľade toho muža mi bolo povedomé a po chvíli som si bol istý, že je to ten človek, ktorému som pomohol. Mal som úžasnú radosť. Je to fantastický pocit vedieť, že ste prispeli k záchrane života druhého."
 

Nájdený muž po zachránení povedal, že si nepamätá ako sa volá, ani odkiaľ je. Hovorí však piatimi jazykmi.  Nórska polícia sa preto so zisťovaním mužovej totožnosti obrátila na verejnosť. Jednou z vyšetrovacích verzií je, že sa muž stal obeťou trestného činu. Nájdenec sám povedal, že bol okradnutý, zdrogovali ho, dlhšiu dobu mal zviazané ruky a bol tiež zrejme terčom sexuálneho útoku.

Muža spoznali priatelia a rodičia z Čiech. On sám ich však podľa fotky nepoznal, preto nasledovala analýza DNA, ktorá v piatok potvrdila, že ide skutočne o jeho rodičov. Tí by mali budúci týždeň vycestovať za synom do Nórska.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu