Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

EÚ oznámi vytvorenie podpornej skupiny pre Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia oznámi dnes vytvorenie špeciálnej podpornej skupiny, ktorá má Ukrajine pomôcť stabilizovať jej súčasnú ekonomickú a politickú situáciu. V utorok o tom informoval európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný.

Skupina bude zložená z niekoľkých desiatok osôb, ktorých úlohou bude identifikovať a vypracovať priority pre Ukrajinu. "Skupina bude tiež koordinovať s ukrajinskými úradmi nevyhnutnú pomoc na stabilizáciu ekonomiky a politickej situácie ako aj pomoc pri potrebných reformách," povedal diplomat.

Podporná skupina, ktorej činnosť sa môže v budúcnosti rozšíriť aj na Gruzínsko a Moldavsko, bude spolupracovať s expertmi jednotlivých členských štátov EÚ ako aj s medzinárodnými finančnými inštitúciami.

Zvládnutie krízy na Ukrajine je jednou zo zahranično-politických priorít Európskej únie potom, čo Rusko anexovalo ukrajinský polostrov Krym. Existujú obavy, že podobný scenár sa uskutoční aj na východe Ukrajiny.

Proruskí demonštranti obsadili viaceré vládne budovy vo východoukrajinských mestách Doneck, Charkov a Luhansk a plánujú vypísať referendá o pripojení východných regiónov k Rusku. Ukrajinským bezpečnostným silám sa v utorok podarilo vytlačiť demonštrantov z budovy regionálnej vlády v Charkove, okupácia v ostatných mestách však pokračuje. Americký minister zahraničia John Kerry v utorok obvinil Rusko z podnecovania separatistických nepokojov na východe Ukrajiny, pričom konštatoval, že Moskva takto môže vytvárať podmienky na vojenskú intervenciu ako v prípade Krymu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu